AcasăStiri generaleSatu Mare: Grevă pe perioadă nedeterminată a grefierilor

Satu Mare: Grevă pe perioadă nedeterminată a grefierilor

Grefierii şi personalul auxiliar din instanţele din judeţul Satu Mare au intrat, începând de luni, într-o grevă pe perioadă nedeterminată, anunţând că vor asigura doar cauzele considerate urgente, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit sindicaliştilor Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare DICASTERIAL, grefierii vor participa la şedinţele de judecată sau, după caz, la activităţile de urmărire penală pentru soluţionarea cauzelor cu arestaţi în materie penală şi în alte materii, pentru cauzele privind obligaţiile de întreţinere de orice fel, asigurarea dovezilor, soluţionarea cererilor de ordonanţă preşedinţială, precum şi în alte cauze considerate urgente.

De asemenea, în faza de procedură prealabilă şi de cameră preliminiară, grefierii vor întocmi acte numai în cauzele considerate urgente iar compartimentele auxiliare ale instanţelor şi parchetelor îşi vor reduce la jumătate programul de lucru cu publicul. Personalul auxiliar de specialitate şi conex din instanţe şi parchete nu va mai efectua niciun fel de act de procedură în afara programului de lucru legal, în zilele de repaus săptămânal sau zilele de sărbătoare legală.

Ei solicită asigurarea, în regim de urgenţă, a fondurilor pentru achitarea integrală a salariilor aferente lunii noiembrie 2023, recunoscute şi recalculate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acordate prin actele administrative de salarizare emise în anul 2023; plata tranşelor din hotărâri judecătoreşti definitive şi acte administrative de salarizare scadente în anul 2023.

Pentru bugetul anului 2024 ei solicită fonduri pentru: achitarea integrală a salariilor şi a altor drepturi de natură salarială; achitarea diferenţelor de drepturi salariale, restante, aferente lunilor aprilie-octombrie 2023, inclusiv; achitarea diferenţelor de drepturi salariale, restante, aferente perioadei 1 ianuarie 2018-31 martie 2023, inclusiv; funcţionarea în condiţii normale a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor. AGERPRES /(AS – autor: Gheorghe Pietrar, editor: Karina Olteanu)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks