Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat că alegerea privind înscrierea la şcoala doctorală a Academiei SRI a fost una personală, subliniind că, în opinia sa, ‘nu poţi să iei o decizie corectă fără informaţie’, iar el nu vrea să ia ‘decizii proaste’, aşa cum s-au luat ‘de prea multe ori’ în România.
Acesta a răspuns astfel, întrebat la Digi 24 de liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, de ce a ales să urmeze o şcoală doctorală la Academia SRI şi nu la o altă universitate din ţară care are competenţe în materie şi, de ce, deşi a fost şase ani doctorand, nu şi-a dat examenul pentru obţinerea titlului de doctor.
‘Aveam temă etica în intelligence şi eu spun că nu puteam să o fac altfel undeva, această temă. La un moment dat, am fost exmatriculat pentru că nu am continuat doctoratul, cred că m-a exmatriculat domnul Hellvig. Se închide şi această întrebare. Deciziile mele personale… Nu mi-e ruşine de ele, nu am furat, nu am dat la nimeni în cap … Unde vreau să-mi iau mai multă informaţie, în ce loc, unde consider eu că am o lipsă în educaţia mea, de informaţie, şi vreau să o acopăr’, a răspuns Marcel Ciolacu.
În context, el a subliniat că ‘nu poţi să iei o decizie corectă fără informaţie’.
‘S-au luat de prea multe ori, s-au luat decizii în România fără un fundament, fără studii, fără informaţie corectă şi în timp real, şi au dus la nişte decizii proaste. Eu nu vreau să iau decizii proaste’, a mai declarat Marcel Ciolacu.
Presa a relatat că Marcel Ciolacu a urmat în perioada 2013-2019 studii la şcoala doctorală din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii ‘Mihai Viteazul’ (ANIMV), instituţie subordonată Serviciului Român de Informaţii (SRI), pe care nu le-a finalizat pentru că nu a depus cerere de prelungire a perioadei de graţie pentru anul universitar 2019-2020.
La momentul învestirii sale ca premier, în 15 iunie, Ciolacu a menţionat că acest doctorat este ‘singurul lucru neterminat’ din viaţa sa, el fiind întrebat unde şi când şi-a luat diploma de licenţă.
‘La Bucureşti. Când am dat examen a ţinut de decizia mea şi a familiei mele. Am terminat liceul, mi-am luat bacalaureatul, am dat la Facultatea de Drept şi nu am intrat. M-am dus în armată. A venit Revoluţia, m-am căsătorit, au devenit altele priorităţile mele, am făcut facultatea, m-am căsătorit. (…) Fraţii mei se căsătoriseră înainte, au apărut nepoţii. Nu am cerut niciodată bani de la părinţii mei şi am mers spre zona privată. Am lucrat şi la o companie româno-israeliană de import-export ca angajat, am lucrat şi ca muncitor până am plecat în armată, după care mi-am făcut propria companie, după care mi-am cumpărat toată concurenţa din jur, după 7 ani când a şi apărut copilul în familia noastră (…) m-am hotărât că m-am plictisit să fac afaceri. Am venit, mi-am terminat studiile, am intrat în administraţie locală, am fost prefect interimar, am pierdut alegerile, m-am dus director la cel mai mare angajator din municipiul Buzău, am ajuns viceprimar, am ajuns parlamentar. (…) La doctorat am fost exmatriculat. Îmi doresc foarte mult, este singurul lucru neterminat din viaţa mea, după ce mă las de politică vă promit că o să termin şi doctoratul’, a spus Ciolacu, la Palatul Parlamentului. AGERPRES / (A – autor: Daniel Florea, editor: Marius Frăţilă)