Primăria Buzău a aprobat un proiect de hotărâre privind majorarea impozitului pe clădiri cu până la 500% începând cu anul 2024, pentru unele clădiri situate în intravilanul oraşului, ca urmare a constatării stării tehnice necorespunzătoare a acestora.
Potrivit proiectului adoptat de administraţia locală, supraimpozitarea se va face etapizat, în funcţie de gradul de deteriorare al imobilelor constatat în teren de către o comisie tehnică.
‘Consiliul Local al municipiului Buzău a aprobat procedura cadru de aplicare a majorării cu până la 500% a impozitului pentru clădirile şi terenurile neîngrijite de pe raza municipiului Buzău. În urma deplasării în teren, Comisia de identificare a imobilelor (terenuri/clădiri) neîngrijite de pe raza municipiului Buzău a întocmit note de constatare prin care s-a consemnat faptul că proprietarii clădirilor respective nu au luat măsurile de remediere a situaţiei, măsuri dispuse prin somaţia transmisă anterior, concluzionând că sunt îndeplinite condiţiile de drept şi de fapt pentru majorarea impozitelor pe clădire. Impozitul pe clădiri stabilit se majorează în cazul clădirilor neîngrijite situate în intravilan cu 100% pentru clădirile cu stare tehnică între 6,1-20%, cu 200% pentru clădirile cu stare tehnică între 20,1-40%, cu 300% pentru clădirile cu stare tehnică între 40,1-60%, cu 400% pentru clădirile cu stare tehnică între 60,1-80%, cu 500% pentru clădirile cu stare tehnică între 80,1-100%’, prevede documentul adoptat de CLM Buzău.
Totodată impozitul pe terenurile neîngrijite situate în intravilan se majorează cu 300% pentru punctajul procentual egal cu 50% şi cu 500% pentru punctajul procentual de 100%. Începând din anul 2018, momentul în care a fost aprobată pentru prima dată procedura de impozitare, sute de somaţii au fost emise proprietarilor pentru a intra în legalitate în sensul de a-şi reabilita imobilele.
‘Din 2018 până în prezent au fost emise 430 de somaţii de-a lungul anilor, în urma acestor somaţii 140 de clădiri au fost deja reabilitate, 290 au rămas la supraimpozitare, dar o parte dintre acestea sunt în curs de reabilitare. După finalizarea reabilitării vor reveni la impozit normal. Şi pentru acest an avem 7 clădiri propuse’, a transmis viceprimarul municipiului Buzău, Ionuţ Apostu.
De asemenea, administraţia locală a aprobat recent o hotărâre prin care aprobă reducerea cu 50% a impozitului pentru clădirile noi sau reabilitate pentru persoanele fizice, cu destinaţia de locuinţă pentru proprietarii care execută pe cheltuiala proprie lucrări pentru instalarea de sisteme de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice, fiind exceptate clădirile reabilitate prin programul Casa Verde.