Primul circuit de triatlon româno-ungar intitulat ‘Friendship Series’, cu câte cinci competiţii majore în România şi Ungaria, va avea loc în anul 2024, prima etapă în ţara noastră fiind concursul de triatlon extrem AROBS X-Man România, de la Oradea, în 8 iunie.
‘Este o iniţiativă minunată, care ne dă oportunitatea să organizăm un circuit, pentru început, între două ţări europene, România şi Ungaria, bazat pe prietenie şi fair play. E un model pe care vrem să-l extindem în Balcani şi în Europa de est, pentru a oferi un exemplu că prin sport se poate realiza o bună colaborare, dezvoltând acest sport olimpic, iubit deopotrivă de amatori şi de sportivii de performanţă,’ a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Române de Triatlon, Vlad Stoica.
Organizatorii urmăresc, în anul 2024, să aibă bine puse la punct procedurile. punctajele, bugetul de premii, întregul mecanism al circuitului, pentru ca, ulterior, să onoreze şi solicitările venite deja din partea altor federaţii din ţări precum Slovacia, Croaţia, Serbia, Bulgaria şi Moldova.
‘Federaţia maghiară are planuri foarte mari, ceea ce ne ajută şi pe noi, pentru că avem ambiţii foarte mari pentru Jocurile Olimpice de la Los Angeles, iar faptul că ei intenţionează să organizeze nişte competiţii mari de nivel mondial e un ajutor imens, atât privind costurile, cât şi eforturile sportivilor. Am avut şi noi, la Târgu Mureş, un campionat mondial în 2022, dar vom reveni în sezonul 2025, cu un campionat european. Aşadar ambiţiile zonei sunt mari’, a declarat Vlad Stoica.
Lansarea circuitului sportiv româno-ungar a avut loc vineri, la Oradea, la Hotel Ramada, în prezenţa conducerii celor două federaţii naţionale, Vlad Stoica (RO) şi Gabor Kindl (HU), a echipei X-Man România (iniţiatorii proiectului) – prin Istvan Szokolszky şi Cristian Bora şi a reprezentanţilor autorităţilor locale – viceprimarul Antonia Nica şi directorul Visit Oradea, Alexandru Chira.
‘Ceva special, spectaculos şi nu mai puţin solicitant se petrece în mintea, sufletul şi corpul acestor minunaţi sportivi. Ceva se aşează, se descoperă sau se şlefuieşte în fiinţa adâncă a tuturor celor care prin antrenamente şi competiţii încearcă în mod constant să devină cea mai bună versiune a lor, celebrând astfel şi viaţa şi clipa şi prezentul. Pe lângă acestea, mai adăugăm, iată, bucurie şi comuniune în acest proiect cu confraţii noştri maghiari. Sportul reuşeşte să facă un lucru remarcabil: să aducă oamenii împreună, într-o competitivitate sănătoasă,’ a declarat, în conferinţă de presă, viceprimarul Antonia Nica.
Managerul general al APTOR, Alexandru Chira a amintit susţinerea continuă a administraţiei locale a concursurilor X-Man, organizate din 2012 de Clubul sportiv Xterra, într-un parteneriat ce va fi şi mai bogat odată cu împărtăşirea experienţei sportivilor din alte ţări.
Circuitul româno-ungar va cuprinde în România competiţiile ‘Big 5’: Arobs X-Man România, la Oradea; Timişoara Triatlon, la Timişoara; Transilvania Multisport Festival – Târgu Mureş; Transfier – lacul Vidraru şi H3RO – Mamaia.
În Ungaria, potrivit preşedintelui Gabor Kindl, concursurile din circuit sunt cele mai vechi şi de tradiţie competiţii, anume: Keszthely Triatlon, la Keszthely; Mogyi Triatlonverseny, la Baja; Old Lake Man – Tata şi Balatonman – lacul Balaton.
‘Această colaborare nu se referă doar la organizarea competiţiilor ci va fi şi un exemplu de diplomaţie sportivă, al cărei mesaj este de diplomaţie între două ţări prietene. Cred că în condiţiile actuale, cu războaie, este un mesaj foarte important,’ a subliniat Gabor Kindl.
Vlad Stoica a menţionat că, în anul 2022, Federaţia română de triatlon a acordat titlul de Cel mai bine organizat eveniment de triatlon din România clubului orădean XTerra – X-Man Oradea, ‘datorită organizării impecabile’ şi valorii ridicate de la an la an, premiul fiind acordat şi oraşului, pentru implicare.
În ce priveşte fondurile necesare organizării acestui circuit, Vlad Stoica a precizat că au fost identificate surse de finanţare, deocamdată din domeniul privat în România, respectiv din fonduri guvernamentale, plus sponsori, de partea ungară.
Din partea organizatorilor, Cristian Bora a menţionat faptul că aceste competiţii, ce se doresc a fi o sărbătoare pentru localnici, un festival sportiv, vor contribui în mod semnificativ şi la creşterea turismului sportiv în Oradea, ce va aduce venituri substanţiale oraşului.
Directorul de concursuri Szokolszky Istvan a adăugat că anul 2024 va fi unul de testare pentru a se lansa apoi într-un circuit european, pentru a creşte sportivitatea şi fair-play-ul între sportivi, cu avantaje directe asupra federaţiilor de triatlon pentru a-şi extinde comunitatea sportivilor legitimaţi, de juniori până la adulţi.
Federaţia Română de Triatlon are în prezent 65 de secţii în ţară, cu peste 2.000 de sportivi legitimaţi, în trend crescător din anul 2019 de la 32 de cluburi, cu circa 300 de sportivi legitimaţi. Vlad Stoica a afirmat că acest progres se datorează implicării echipei curente şi a proiectelor sportive lansate în ţară.