AcasăStiri generaleIaşi: Peste 2.200 de vizitatori în primele trei zile de la redeschiderea...

Iaşi: Peste 2.200 de vizitatori în primele trei zile de la redeschiderea Bojdeucii de la Ţicău

Bojdeuca lui Ion Creangă şi spaţiul expoziţional adiacent au avut peste 2.200 de vizitatori în primele trei zile de la redeschidere, accesul în această perioadă fiind gratuit.

Pe lângă vizitarea Bojdeucii, publicul a avut ocazia să participe la mai multe programe artistice desfăşurate în amfiteatrul complexului muzeal, în zilele de 15 şi 16 decembrie.

Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Judeţean Iaşi, ‘aproximativ 1.000 de spectatori au contribuit la atmosfera culturală şi artistică animată a evenimentelor’.

‘Atunci când vine vorba de patrimoniul cultural, lucrurile trebuie făcute cu simţ de răspundere, aşa cum am procedat şi în cazul restaurării întregului Ansamblu Muzeal ‘Ion Creangă’. Proiectul de restaurare a fost şansa de a nu pierde definitiv căsuţa în care a locuit marele nostru povestitor, iar toate eforturile s-au concentrat strict pe a o restaura şi conserva. Mă bucură foarte mult interesul publicului de a redescoperi Bojdeuca lui Ion Creangă şi universul literar al scriitorului, aspect confirmat de numărul mare de vizitatori din primele trei zile. Este un semnal că Bojdeuca, primul muzeu literar din România, va rămâne un simbol al Iaşului cultural, un spaţiu de aducere aminte şi de conectare la bogăţia literară pe care o avem’, a declarat preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, citat în comunicat.

Începând din 15 decembrie, Complexul Muzeal ‘Ion Creangă’ Iaşi este redeschis pentru vizitare de marţi până duminică, între orele 10,00 şi 17,00.

Bojdeuca din Ţicău a fost închisă publicului din ianuarie 2022, pentru a fi restaurată, alături de curtea şi clădirea alăturată, care împreună formează Ansamblul Muzeal ‘Ion Creangă’ Iaşi. Lucrările s-au desfăşurat în cadrul proiectului ‘Călător pe Meridiane Culturale’, derulat cu fonduri europene prin Programul Operaţional Comun România – Republica Moldova – proiecte HARD, Obiectivul Tematic 3 – Promovarea culturii locale şi protejarea patrimoniului istoric, Prioritatea 2.1 – Promovarea şi conservarea patrimoniului cultural şi istoric. În cadrul proiectului a mai fost restaurat şi reabilitat drumul istoric de acces din pavaj de granit ‘Ştefan cel Mare’ din oraşul Făleşti, şi s-a făcut şi Reabilitarea Muzeului de Istorie şi Etnografie ‘Lazăr Dubinovschi’ din oraşul Făleşti.

Valoarea întregului proiect ‘Călător pe Meridiane Culturale’ este de 1,6 milioane de euro, din care 950.000 de euro au fost alocaţi pentru Ansamblul Muzeal ‘Ion Creangă’ Iaşi, din care face parte Bojdeuca, curtea şi o clădire în care funcţionează un muzeu literar. Pentru restaurarea Bojdeucii s-au cheltuit, conform declaraţiilor preşedintelui CJ Iaşi, Costel Alexe, 140.000 de euro, fără TVA.

Lucrările de intervenţie au fost realizate de IASICON SA, în baza Autorizaţiei de Construire nr. 143 din 13 februarie 2020, emisă de Primăria Municipiul Iaşi. Executantul a respectat în principiu prevederile proiectului nr. 290/2019 şi a dispoziţiilor de şantier emise în timpul execuţiei lucrărilor, punând în aplicare soluţiile tehnice propuse.

Construită înainte de 1850 pe strada Ţicăului nr. 4, acum Simion Bărnuţiu nr. 4, Bojdeuca, o casă mică cu pridvor şi două camere, a fost închiriată de Ion Creangă în perioada 1872 – 1889. Pe parcursul a jumătate din anul 1876, aici a locuit şi prietenul său foarte bun, Mihai Eminescu. Ulterior, Creangă a cumpărat imobilul, în care a locuit până la sfârşitul vieţii.

În anul 1917, casa a fost cedată Primăriei Iaşi, moment la care au avut loc o serie de intervenţii pentru a pregăti imobilul pentru găzduirea Muzeului ‘Ion Creangă’. În anul 1918 Bojdeuca este transformată în primul muzeu literar din ţară. De atunci şi până acum, bojdeuca a fost restaurată, reparată şi reconsolidată de şase ori.

În urmă cu câteva săptămâni, mai multe voci au criticat modul în care a fost restaurată Bojdeuca lui Creangă, asemănând-o cu o pagodă sau pensiune cu două margarete. De asemenea, din lipsa unor informaţii clare din partea ordonatorului de proiect, în spaţiul public s-a vehiculat că în Bojdeuca lui Creangă din Ţicău au fost puse gresie, faianţă, termopane, prize şi parchet.

Ca urmare a criticilor apărute în spaţiul public, ministrul Culturii, Raluca Turcan a trimis Corpul de control al ministerului pentru a face verificări atât pe linie administrativă, cât şi prin Institutul Naţional al Patrimoniului, privind calitate artistică.

Cu puţin timp înainte de inaugurare, lucrările de la Bojdeuca din Ţicău au fost criticate şi de conducerea Academiei Române. AGERPRES / (A, AS – autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks