Acasă93Buzău: Temperaturile ridicate determină oamenii străzii să refuze cazarea în Centrul pentru...

Buzău: Temperaturile ridicate determină oamenii străzii să refuze cazarea în Centrul pentru persoane fără adăpost

Temperaturile ridicate din timpul zilei determină persoanele fără adăpost din municipiul Buzău să rămână pe străzi, în ciuda faptului că au la dispoziţie un centru de urgenţă unde pot beneficia de o masă caldă, cazare şi servicii medicale primare.

Potrivit conducerii Centrului de urgenţă de zi şi de noapte pentru persoanele adulte fără adăpost din Buzău, în jur de 30 de persoane beneficiază de servicii de îngrijire la acest moment, însă faţă de anii precedenţi, numărul a scăzut pe de-o parte din cauza regulilor la care trebuie să se conformeze, dar şi ca urmare a condiţiilor meteorologice blânde de pe parcursul iernii.

‘Centrul de urgenţă este pregătit să ofere sprijin tuturor celor care au nevoie de ajutor. Având în vedere că ne aflăm într-o perioadă rece, astăzi în centru sunt 31 de beneficiari. Sunt convins că mai sunt pe stradă persoane, dar nu toţi acceptă, în primul rând pentru că o parte dintre ele s-au obişnuit cu viaţa pe stradă, sunt condiţii pe care le consideră normale şi faptul că în centru sunt reguli de bună convieţuire. Pe de altă parte, vremea a fost foarte bună şi, având în vedere faptul că ne-am aflat într-o perioadă a sărbătorilor, aceste persoane au avut o activitate mai intensă pe stradă, fapt ce i-a determinat să nu vină la centru. Dacă în alţi ani obişnuiam să punem saltele şi să asigurăm locuri de cazare pentru toţi cei care aveau nevoie de ajutor, lucrurile s-au schimbat din punct de vedere legislativ’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Centrului de urgenţă, Daniel Lambru.

Totuşi, afecţiunile de care o parte dintre beneficiari suferă pot fi agravate din cauza frigului din timpul nopţii.

‘Din păcate, persoanele fără adăpost au probleme medicale destul de grave. Centrul de urgenţă oferă doar servicii de asistenţă medicală primară, problemele medicale grave nu pot fi rezolvate la noi şi, de cele mai multe ori, aceste persoane ajung la spitalul judeţean. Sunt lipsuri pe care le au, dumnealor sunt neasiguraţi, prin urmare nu pot beneficia de servicii medicale complete. Dacă totuşi sunt consultaţi de medicii specialişti, apare o lipsă a laturii financiare, nu au posibilitatea de a-şi cumpăra un tratament. Am încercat pe latura umană să le asigurăm şi medicamentaţia pentru nevoile dumnealor’, a precizat Daniel Lambru.

În centrul de urgenţă sunt persoane care beneficiază de servicii sociale de mai bine de doi ani.

‘Mă simt bine aici, condiţiile sunt foarte bune. Primesc îngrijiri medicale, mâncarea este bună, condiţiile sunt excelente. Afară este timpul foarte frumos, schimbător. Sunt aici de 2 ani. Înainte am lucrat, sunt economist şi condiţiile au fost de aşa manieră că am ajuns aici’, a spus, pentru AGERPRES, unul dintre beneficiarii centrului, Cristian Medinţu.

Centrul de urgenţă oferă servicii de găzduire pe perioadă determinată, evaluare, îngrijire, integrare sau reintegrare socială şi familială persoanelor adulte fără adăpost aflate în situaţii de dificultate, în vederea prevenirii şi combaterii riscului de excluziune socială, promovării incluziunii sociale şi creşterii calităţii vieţii.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks