AcasăStiri generaleIaşi: Ziua Culturii Naţionale, marcată de MNLR cu expoziţii şi evenimente speciale

Iaşi: Ziua Culturii Naţionale, marcată de MNLR cu expoziţii şi evenimente speciale

Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) Iaşi sărbătoreşte Ziua Culturii Naţionale, în data de 15 ianuarie, printr-o serie de expoziţii şi evenimente speciale organizate în muzeele din subordine.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, la muzeul din Parcul Copou dedicat poetului naţional va fi organizată o expoziţie inedită: ‘Semnez în nume propriu: M. Eminescu’, care, printre alte documente, va prezenta şi un interogatoriu la care a fost supus Mihai Eminescu. Vernisajul expoziţiei va avea loc la ora 13,00, în prezenţa dr. Suzana Bodale, de la Arhivele Naţionale Iaşi, care va oferi detalii interesante despre dosarul expus. Evenimentul va continua cu sceneta ‘La interogator’, interpretată de actorii Gelu Ciobotaru şi Daniel Onoae.

Tot la Muzeul ‘Mihai Eminescu’, începând cu ora 16,00, MNLR Iaşi propune poeţilor pasionaţi, amatori şi profesionişti, un atelier de poezie special organizat şi moderat de scriitorii Elena Simion şi Claudiu Ioan Maftei. Participanţii la acest atelier sunt invitaţi să vină cu două-trei poezii proprii, pentru o lectură şi o dezbatere constructivă.

În aceeaşi zi, la Casa Muzeelor se va desfăşura o ediţie aniversară a Clubului de lectură pentru copii şi adolescenţi (10-15 ani), care a împlinit 5 ani de existenţă, sub coordonarea Alinei Aron. Începând cu ora 16,00, membrii permanenţi ai clubului se vor revedea în sala de educaţie muzeală, unde vor trece în revistă cărţile discutate pe parcursul acestor ani, stabilind lista de lectură pentru anul 2024.

De Ziua Culturii Naţionale, se va organiza şi o ediţie specială online din cadrul Atelierelor de lectură Junimea XXI, moderată de Cătălin-Mihai Ştefan. De la ora 17,00, cei interesaţi sunt invitaţi să asiste la a doua şedinţă din acest an a proiectului, care va putea fi urmărită live pe pagina de Facebook Junimea XXI. Invitatul întâlnirii va fi Marius Chivu, cunoscut ca scriitor, editor şi traducător.

La Muzeul ‘Vasile Pogor – Casa Junimii, MNLR Iaşi invită publicul să asiste la un spectacol de teatru-dans cu o coregrafie remarcabilă, Red Line, începând cu ora 18,00, în sala Studio J. ‘Red Line este despre exagerare, despre abuz şi exces, un spectacol oglindă al societăţii care galopează într-un tumult continuu’, menţionează comunicatul MNLR. Interpretează: Alice Veliche, Georgiana Condurache, Alexandru Radu. Sunet: Dani Popă. Light design: Andrei Emilian. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

În colaborare cu Muzeul Brăilei ‘Carol I’, MNLR Iaşi va organiza şi o expoziţie de medalii şi plachete cu tematică eminesciană din patrimoniul propriu, expoziţie care poate fi vizitată la sediul partenerilor din Brăila.

Ziua Culturii Naţionale este marcată anual în România şi în Republica Moldova în data de 15 ianuarie, iar anul acesta se împlinesc 174 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889). AGERPRES / (AS – autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks