Primăria Miercurea-Ciuc va continua programul de reabilitare termică a blocurilor din municipiu, considerat a fi unul prioritar pentru creşterea calităţii vieţii locuitorilor.
Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută în incinta a două blocuri reabilitate, că anul trecut s-au reabilitat termic 21 de imobile, iar în acest an programul va continua, fiind pregătite proiectele pentru obţinerea finanţării.
‘Noi acuma suntem în fază de proiectare la 51 de blocuri, dintre care zece intră pe PNRR. E vorba de câteva blocuri care erau imposibil de finanţat din Programul Operaţional Regional (POR), pentru că, de exemplu, sunt lipite de alte imobile care au proprietăţi private şi atunci POR-ul nu permite. Aşa că, anul acesta vom începe încă reabilitări la zece blocuri. Şi cum POR-ul lansează call-urile, noi deja suntem pregătiţi cu proiecte tehnice, să venim cu alte seturi de blocuri. Acum suntem la peste o treime blocuri din Miecurea-Ciuc izolate Dacă aceste loturi de 50 intră (la finanţare-execuţie – n.red.), vom ajunge la peste 50% blocuri izolate’, a declarat Korodi Attila.
Acesta a adăugat că programul de reabilitare termică a blocurilor este unul prioritar pentru Primăria Miercurea-Ciuc, ‘pentru că este una din cele mai simple soluţii ca să îmbunătăţeşti calitatea vieţii, atât din punct de vedere urbanistic, cât şi din punct de vedere familial’.
La rândul său, viceprimarul Bors Bela, a ţinut să puncteze faptul că în ultimii 15 ani s-a schimbat radical metoda de reabilitare termică a blocurilor. El a explicat că, în prezent, se foloseşte izolaţie mai groasă, se reînnoieşte acoperişul şi subsolul, se folosesc geamuri care izolează fonic sau se montează în blocuri ferestre de siguranţă, care se deschid automat în cazul unui incendiu.
‘Sunt ferm convins că nu ar fi fost posibile aceste lucrări fără finanţări europene, fiindcă dacă ne uităm doar la aceste blocuri (cele două blocuri prezentate în cadrul conferinţei de presă – n.red.), doar la execuţie, vorbim de peste 1.000.000 euro, din care chiar şi dacă locuitorii au o contribuţie de 25% şi aşa, fără sprijin de la Uniunea Europeană, n-ar fi fost posibil. Şi din ce în ce, aceste proiecte devin mult mai bine gândite’, a spus Bors Bela.
El a subliniat că în Miercurea-Ciuc, unde iarna este foarte lungă, aceste reabilitări vor continua, întrucât sunt foarte importante.
‘În Miercurea Ciuc, aceste reabilitări de blocuri sunt esenţiale, dat fiind faptul că suntem unul dintre cele mai friguroase oraşe din ţară, chiar şi dacă climatul mai cald ajunge şi către noi, totuşi şase luni avem de încălzit. Asta înseamnă că vom continua în ritm accentuat aceste reabilitări. La momentul de faţă avem reabilitate aproximativ 131 de blocuri’, a mai arătat viceprimarul Bors Bela.