AcasăPoliticaLilian Scripnic (AUR): Ferma Dacilor și sistemul criminal din România! Instituțiile de...

Lilian Scripnic (AUR): Ferma Dacilor și sistemul criminal din România! Instituțiile de control trebuiesc reformate cu oameni competenți care la rândul lor trebuie să dea socoteală

Deputatul AUR Lilian Scripnic afirmă despre ”Ferma Dacilor și sistemul criminal din România”, că, pentru a evita astfel de tragedii care se repetă cu o frecvență foarte mare trebuie să tratăm cauza și nu efectul, așa cum s-a tot întâmplat până acum. Instituțiile de control trebuiesc reformate cu oameni competenți care la rândul lor trebuie să dea socoteală în fața superiorilor, altfel vom continua să asistăm la tragedii până când una dintre acestea ne vor atinge propria viață sau pe a celor dragi, spune parlamentarul AUR,

 

”Ca după orice mare tragedie, apar tot felul de informații, știri și analize în jurul presupusului vinovat. În cazul restaurantului Ferma Dacilor, reflectorul vinovăției cade pe proprietar.

Toată presa scrisă și televizată vuiește pe același subiect, enunțând tot felul de versiuni din ce în ce mai noi, care în fapt nu reprezintă nimic concret, ci doar presupuneri, ancheta nefiind terminată.

Personal, nu cunosc nici locația și nici patronul, din acest motiv îmi doresc să fiu obiectiv expunând propria opinie.

Ne uităm în trecutul recent și vedem o serie de tragedii cauzate de incendii: tragedia/drama de la Colectiv, Spitale care au ars, exploziile de la Crevedia, și alte evenimente asemănătoare ne arată că nu suntem în siguranță și cei responsabili nu-și fac bine treaba. Ori de câte ori se întâmplă ceva similar în România, brusc se activează toate autoritățile, intră în alertă organele de control făcând raiduri prin țară, dar pe măsură ce timpul trece și subiectul nu mai suscită interesul opiniei publice dispar și controalele, dispar și măsurile, dar ce este mai rău, dispar și adevărații vinovați… Până la următorul incendiu.

Cu ce nu sunt eu de acord este faptul că de fiecare dată se caută a se găsi un “țap ispășitor”, un vinovat care trebuie prezentat publicului, pentru a demonstra că justiția funcționează, că avem autorități gata să aplice legea și că oricine ar îndrăzni să încalce acele reguli va fi pedepsit, dar de fapt nu avem decât un spectacol grotesc și cam atât, care aruncă doar cu praf în ochii românilor pentru a le amăgi setea de dreptate.

Nu cunosc gradul de vinovăție a patronului sau al celorlalte persoane anchetate, chiar dacă ar fi având vreo vină, acesta și-a primit cea mai mare pedeapsă posibilă, murindu-i propriul copil. Mai mult de atât nu cred că se poate…

În schimb, mai nimeni nu vorbește de faptul că avizul ISU de funcționare al acestei unități comerciale, lipsea cu desăvârșire. Aici vorbim de acea autorizație pe care ISU nu a emis-o, pentru că societatea comercială  nu ar fi îndeplinit condițiile. Dar în această situație unitatea nu avea cum să-și înceapă activitatea. De ce ISU nu a SIGILAT SPAȚIUL, dacă unitatea ignora avertismentul ISU și totuși funcționa, așa cum a procedat cu alte locații de alimentație publică?

Faptul că acest local avea o activitate economică, respectiv o raportare fiscală cu bonuri fiscale, arată că administrația financiară cunoștea că acolo se lucrează. Avea o activitate unde se pregăteau alimente pentru consum public, respectiv o autorizație de la Sanepid, adică o altă instituție care avea cunoștință de activitate.

Așadar, mai multe elemente ne arată clar că autoritățile erau informate că se desfășoară activitate comercială în acel spațiu.

Deci, dacă nu exista acea autorizație de la bun început, fie nu putea obține permisiunea de a începe activitatea, fie autoritățile ar fi trebuit să se autosesizeze pe parcurs, știind că există activitate, care rezultă din raportările fiscale, astfel trebuiau luate măsurile cuvenite.

Dacă într-adevăr exista vreun pericol sau vreo neregulă în sensul siguranței antiincendiu, această unitate nu trebuia lăsată de autorități să funcționeze deloc și sub nicio formă!

În cazul în care nu a existat autorizația ISU cu privire la incendii consider că primii vinovați sunt autoritățile responsabile care au semnat și acceptat funcționarea complexului chiar și în mod provizoriu, sau mai rău au ignorat absolut neregulile din acel loc.

În concluzie, pentru a evita astfel de tragedii care se repetă cu o frecvență foarte mare trebuie să tratăm cauza și nu efectul, așa cum s-a tot întâmplat până acum. Instituțiile de control trebuiesc reformate cu oameni competenți care la rândul lor trebuie să dea socoteală în fața superiorilor, altfel vom continua să asistăm la tragedii până când una dintre acestea ne vor atinge propria viață sau pe a celor dragi!

Conștiinciozitatea înseamnă conștiință și conștiență!

Articolul Lilian Scripnic (AUR): Ferma Dacilor și sistemul criminal din România! Instituțiile de control trebuiesc reformate cu oameni competenți care la rândul lor trebuie să dea socoteală apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks