Românii care au copii la grădiniţă sau la creşă ar putea primi un ajutor de până la 1.500 de lei ca să-şi acopere aceste cheltuieli. Cum banii vor veni de la angajatori, care îşi vor deduce sumele din impozitul pe profit, nu toţi părinţii vor beneficia de acest sprijin financiar. Companiile sunt reticente la cheltuieli noi, în conditiile în care, numai în ultimul an, România a avut doua reforme fiscale.
De luna aceasta, multi români care au copii la creşă sau la grădiniţă pot scăpa de grija cheltuielilor aferente educaţiei timpurii.
Mădălina Chițu, jurnalist TVR: Ajutorul de maximum 1.500 de lei pentru fiecare copil înscris la grădiniţă sau la creşă va fi acordat de către companii, care îşi vor deduce banii din impozitul pe profit.
Sprijinul financiar vine din partea firmelor şi nu poate depăşi 33% din salariul brut al angajatului. Pe această sumă nu se va impune impozit pe venit şi nu se vor opri contribuţii de asigurări sociale sau de sănătate.
Pentru Loredana acest ajutor ar fi mai mult decât binevenit, în condiţiile în care 20% din bugetul familiei se duce lunar pe grădiniţa fiicei sale.
Loredana Șerban, părinte: În urmă cu un an sau cu 2 ani mă ajuta şi mai mult, când mi-am dus copilul la privat, că nu am avut loc la stat. Dar acum ar acoperi o parte din cheltuieli, pentru că la grădiniţe noi plătim mâncarea, plătim opţionalele.
Sunt şi părinţi care nu îşi permit să plătească nici măcar cei câţiva zeci de lei pe zi pe care creşele sau grădiniţele îi percept pentru hrană.
Veronica Floroiu, director de grădiniţă: De aceea avem o grupă cu orar normal pentru aceşti copii, care au program scurt, până la prânz şi servesc mâncare de acasă. În baza unei cereri depuse de părinte către unitate, noi putem elibera o adevernţă din care să rezulte că preşcolarul frecventează unitatea de învăţământ, dar şi o declaraţie pe proprie răspundere pentru prelucrarea datelor.
Deşi este vorba despre o nouă facilitate pentru românii care lucrează la firme plătitoare de impozit pe profit, angajatorii nu sunt obligaţi să acorde acest ajutor. Iar în contextul unei fiscalităţi care se schimbă odată la 6 luni, după experienţa ultimului an, companiile trebuie să îşi calculeze bine bugetele.
Roxana Epure, antreprenor: Firmele ar fi încurajate să ofere aceste beneficii cu condiţia să aibă un grad mare de predictibilitate pe venituri şi cheltuieli, astfel încât să ştie excact care este impozitul pe profit pe care l-ar plăti şi, deci, din care să îşi calculeze aceste beneficii lunare pentru angajat.
Firmele le mai pot oferi angajaților, tot drept beneficiu care poate fi dedus din impozitul pe profit, şi abonamente la sălile de fitness. Numai că anul acesta limita este de 100 de euro pe an, şi nu 400, cât era până la finalul anului trecut.
Sursa: Știrile TVR
Articolul Părinții care au copii la grădiniţă sau la creşă ar putea primi un ajutor de până la 1.500 de lei. Suma va fi acordată de către companii apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro