Alianţa pentru Unirea Românilor anunţă că se solidarizează cu medicii de familie şi solicită retragerea din transparenţă decizională a proiectului privind valorile punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate şi rediscutarea acestora cu reprezentanţii categoriilor profesionale vizate.
‘Solicităm premierului Marcel Ciolacu să nu contribuie cu bună ştiinţă la distrugerea a ceea ce a mai rămas din medicina de familie din România. Dacă vor merge până la capăt cu actualele valori ale punctelor, atunci putem considera că de la 1 februarie nu va mai exista medicină de familie în România, pentru că nu vom mai avea medici care să profeseze’, se arată într-un comunicat al AUR, transmis sâmbătă AGERPRES.
AUR susţine că, ‘începând cu 1 februarie, Guvernul PSD – PNL va aduce medicii de familie în pragul falimentului şi îi va determina să îşi închidă cabinetele dacă proiectul pentru reducerea sumelor decontate pentru pacienţii de pe liste, respectiv pentru consultaţii, va fi adoptat în varianta pusă în transparenţă publică’.
‘Reducerile prefigurate de către CNAS nu sunt deloc neglijabile. Vorbim de o reducere, în medie, cu 40% a bugetului pentru medicina de familie şi cu 25% pentru medicii specialişti. Practic, dacă planul este dus la îndeplinire, multe din cabinetele medicilor de familie se vor închide începând cu 1 februarie. (…) Avem din ce în ce mai puţini medici de familie în România din cauza guvernărilor din ultimii 34 de ani ale PSD şi PNL. În pofida taxelor crescute din ultimii doi ani, a creşterii preţurilor pentru utilităţi şi echipamente, medicii de familie nu au solicitat venituri mai mari, deşi le-a fost din ce în ce mai greu să susţină cabinetele şi să aibă un trai bun. După ce reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi CNAS păreau că înţeleg anul trecut greutăţile cu care se confruntă medicii de familie şi le-au crescut veniturile, iar ca urmare aceştia au crescut salariile angajaţilor şi au accesat credite pentru dezvoltarea propriilor cabinete, acum ce vor face aceştia dacă CNAS taie fondurile pe care le-a promis anul trecut? (…) În acelaşi timp, pe lângă reducerile privind valorile punctelor, CNAS urmează să scoată şi plata pentru asistenţa la domiciliu. Mai exact, vor să îi determine pe medicii de familie să nu mai meargă la domiciliul pacienţilor. Actuala guvernare PSD – PNL pare că şi-a propus să saboteze prin toate măsurile pe care le adoptă sistemul de sănătate din România’, susţine Alianţa pentru Unirea Românilor.