AcasăStiri generaleZiua Culturii/Arhiepiscopul şi mitropolitul Târgoviştei: Cartea rămâne cel mai important vehicul cultural...

Ziua Culturii/Arhiepiscopul şi mitropolitul Târgoviştei: Cartea rămâne cel mai important vehicul cultural al civilizaţiei noastre

Cartea rămâne cel mai important vehicul cultural al civilizaţiei noastre, în pofida utilizării tot mai intense a spaţiului virtual, a transmis, luni, în mesajul de Ziua Culturii Naţionale, arhiepiscopul şi mitropolitul Târgoviştei, Nifon.

‘În pofida dezvoltării fără precedent a tehnologiei informaţiei şi a utilizării tot mai intense a spaţiului virtual, cartea rămâne în continuare cel mai important vehicul cultural al civilizaţiei noastre. Avem nevoie de tot ceea ce ştiinţa ne oferă, de fabuloasele ei realizări, dar nu trebuie să uităm nici cartea şi mai ales faptul că fără cultură ne pierdem identitatea, profunzimea şi dinamismul. Cu toţii, avem datoria de a sprijini cultura, de a invita la citit, de a susţine aspiraţiile tinerelor generaţii, călăuzindu-i către întâlnirea cu fascinaţia cunoaşterii, a înţelepciunii şi a bucuriei pe care spaţiul cultural îl oferă’, spune arhiepiscopul şi mitropolitul Târgoviştei, Nifon.

Acesta a subliniat că Ziua Culturii Naţionale reprezintă un prilej de a celebra tot ceea ce înaintaşii noştri au creat din punct de vedere spiritual, ‘ca ofrandă adusă lui Dumnezeu şi ca expresie a credinţei, a trăirii şi creativităţii lor’.

‘Cultura reprezintă comoară de mare preţ a înţelepciunii şi a vieţii umanităţii, moştenirea cea mai importantă pe care o transmitem din generaţie în generaţie, îmbogăţind-o cu propria noastră contribuţie, născută din trăirea comuniunii cu Dumnezeu şi cu aproapele. Profundă, pe deplin creştină şi europeană, cultura românească este ctitorită pe fundamentele Evangheliei lui Hristos şi reprezintă o minunată mărturie a vieţii, a aspiraţiilor şi istoriei înaintaşilor noştri. De la spiritualitatea monastică şi până la Sf. Voievod Neagoe Basarab, de la familia Văcăreştilor şi până la Eminescu, Arghezi, Nichita, Enescu, Grigorescu, Luchian sau Blaga, Eliade sau Steinhardt, totul este pătruns de măreţie, inspiraţie şi frumos, de profunzime şi de fascinaţie, ce exprimă, cu multă pasiune, spiritualitatea neamului nostru’, a mai spus, în mesajul transmis de Ziua Culturii, arhiepiscopul Târgoviştei.

Acesta mai adaugă că nu întâmplător Ziua Culturii Naţionale este celebrată odată cu aniversarea naşterii poetului, publicistului şi prozatorului Mihai Eminescu, ‘expresia completă a spiritualităţii româneşti, cel care a rezumat cel mai bine frumuseţea sufletului românesc’.

‘Tuturor, vă împărtăşesc arhiereşti binecuvântări, dimpreună cu îndemnul de a face mereu mai mult pentru cultura românească’, îşi încheie mesajul arhiepiscopul şi mitropolitul Târgoviştei, Nifon.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks