Un grup de circa 30 de simpatizanţi ai Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) şi deputatul USR Adrian Giurgiu au protestat, luni, în faţa Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş, neştiind că fermierii şi transportatorii au renunţat la organizarea acţiunii revendicative pentru care obţinuseră autorizaţie.
‘Am venit, în primul rând, din solidaritate pentru transportatori, dar pentru toţi românii, pentru că noi tot ce cumpărăm este transportat de către transportatori. Dacă le dăm în cap transportatorilor români, vor apărea alţi transportatori pe piaţă, din străinătate, care vor fi mult mai scumpi şi poate nu vom avea noi control pe partea asta. La fel şi la agricultori. Cu cât lovim mai tare în agricultorii români, vom importa şi mai multă mâncare. Importăm 70% din alimentele de bază. În acest moment, în România e nevoie să producem mai mult şi să consumăm noi din ce producem, dar pentru asta trebuie să-i ajutăm pe agricultori, nu să le dăm în cap. Dacă distrugem agricultura românească, vom cumpăra produse mai proaste, mai scumpe, vom ajunge să fim mai bolnavi şi România va fi o ţară mult mai instabilă. O ţară care are stabilitate energetică, agricolă, economică, este o zonă mai atractivă şi pentru investitori şi este o ţară care se poate dezvolta’, a declarat presei deputatul USR Mureş Adrian Giurgiu.
Deputatul a spus că accizele pe motorină ar fi putut fi reduse, dar acest lucru nu se va întâmpla din cauza pensiilor speciale şi că tranzitul cerealelor ucrainene prin ţara noastră ar putea avea o soluţie.
‘N-o să le reducă pentru că au nevoie de acei bani pentru pensiile speciale pe care le au şi mărit în buget, de anul acesta suntem la un buget record pentru pensii speciale. Tranzitarea cerealelor este nu o problemă doar a României, este problema Europei şi dacă este problema tuturor, trebuie să o rezolvăm la nivel european. Şi acolo, ministrul Agriculturii şi preşedintele trebuia să facă lobby în Europa şi să atragă fonduri tocmai ca să compensăm aceste pierderi. Dacă la începutul războiului era o problemă, că nu ştiam ce o să se întâmple, că o să rămânem fără grâne, pentru că Rusia şi Ucraina, cele două ţări care au intrat în conflict, sunt cei mai mari producători de grâne. Acum, când avem resursă prea multă, iarăşi avem o problemă. Asta înseamnă că e o problemă de management (…) România trebuia să investească foarte mult în capacităţi de depozitare’, susţine deputatul USR.
Protestatarii din faţa Prefecturii Mureş au scandat lozinci antiguvernamentale, unii şi-au expus prin portavoce nemulţumirile proprii, iar alţii au avansat ideea eliminării complete a obligativităţii RCA.