Acasă93Sibiu: Delegaţie a protestatarilor din agricultură şi transporturi, primită de prefect

Sibiu: Delegaţie a protestatarilor din agricultură şi transporturi, primită de prefect

Conducerea Prefecturii Sibiu a informat că s-a întâlnit, luni, cu o delegaţie a protestatarilor din agricultură şi transporturi, a preluat solicitările acestora şi le va înainta Guvernului.

‘În contextul protestului agricultorilor şi al transportatorilor, astăzi, 15 ianuarie 2024 la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Sibiu a avut loc o întrevedere a delegaţiei protestatarilor cu domnul prefect, Mircea Dorin Creţu şi cu domnii subprefecţi, Şebu S. şi Florea C. De asemenea, la şedinţă au participat şi reprezentaţii APIA Sibiu şi Direcţia Agricolă Sibiu. Toate solicitările incluse în adresele prezentate au fost discutate şi vor fi înaintate în cel mai scurt timp Guvernului României’, se arată într-un comunicat al Prefecturii Sibiu.

Conform sursei citate, printre revendicările protestatarilor au fost: restricţionarea totală a importurilor de cereale din Ucraina, acordarea subvenţiilor APIA aferente anului 2023 în regim de urgenţă, reglementarea poliţelor RCA.

Peste o sută de tractoare şi alte utilaje agricole ale fermierilor protestatari au intrat luni, după prânz, în municipiul Sibiu, în coloane pe trei artere intens circulate ale oraşului, iar acestora li s-au alăturat şi zeci de camioane ale transportatorilor. Protestatarii au circulat cu viteză redusă pe străzile oraşului, cu scopul de a fi afectată cât mai mult circulaţia rutieră, iar la orele amiezii în mai multe zone ale Sibiului, inclusiv în centru, traficul rutier era blocat aproape complet.

Coloanele protestatarilor au fost însoţite de echipaje ale Poliţiei Rutiere, care au încercat să fluidizeze traficul.

Protestatarii, care au ţinut să dea asigurări că nu au legături cu partidele politice, au distribuit şi o listă cu 26 de revendicări, printre care plata unei compensaţii de 100 de euro/tonă pentru fermierii care au fost nevoiţi ca anul trecut să vândă cereale sub preţul de producţie în urma intrării pe piaţă a produselor mai ieftine din Ucraina; instituirea anuală a unui ajutor de stat de 10 euro/tonă de cereale produsă şi vândută direct de către fermier; subvenţionarea integrală a accizei la motorină pentru producătorii agricoli; amânarea ratelor fermierilor aflaţi în incapacitate de plată şi subvenţionarea dobânzii pe perioada amânării, adoptarea de urgenţă a unei noi legi a arendei; reintroducerea scutirii CASS pentru angajaţii din agricultură; introducerea unui RCA special pentru utilajele agricole; renunţarea la ITP-ul obligatoriu pentru utilajele agricole; stabilirea unui cadru legal mai aspru cu privire la furtul culturilor agricole. AGERPRES / (AS – autor: Cornelia Dumitru, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks