Demolarea unei case vechi de peste 150 de ani din zona istorică a municipiului Baia Mare a creat un val de comentarii negative pe reţelele de socializare, însă reprezentanţii autorităţilor locale susţin că proprietarul clădirii deţinea toate documentele necesare pentru demolarea imobilului, care nu era clasificat ca monument istoric şi a fost şi expertizat ca fiind într-o stare de degradare care nu mai permitea reabilitarea.
Directoarea Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC) Maramureş, Aura Pintea, a declarat, pentru AGERPRES, că imobilul din zona veche a municipiului Baia Mare a fost demolat cu avizul comisiei de specialitate, fiind efectuată şi o expertiză a clădirii care a stabilit că aceasta era prea degradată pentru a mai fi încercată o reabilitare.
‘Solicitarea de demolare a trecut prin comisia noastră în anul 2021 şi apoi a fost avizat şi noul proiect, o construcţie nouă, avizată anul trecut (2023). În luna decembrie am dat un aviz pentru construcţia de locuinţe colective. Nu ştiu dacă între timp mai există modificări. Casa nu era în categoria monumentelor istorie, casa era foarte distrusă la interior şi pe asta a fost dat avizul de demolare’, a menţionat directoarea Aura Pintea.
Ea a precizat că această casă a fost multă vreme abandonată şi astfel s-a degradat, iar deşi proiectele ajunse la avizare pentru astfel de imobile cu valoare istorică sunt de obicei pentru reabilitare, în acest caz s-a decis că este cazul pentru demolare. Conform reprezentantei Direcţiei Judeţene pentru Cultură, după obţinerea avizului de demolare, proprietarul persoană fizică a vândut spaţiul către o societate comercială, pentru a fi construit un ansamblu de locuinţe.
‘În timp, casa a suferit nişte intervenţii. Oamenii zugrăvesc, tencuiesc cu ciment, materiale total necorespunzătoare pentru clădirile vechi, iar apoi clădirea se distruge (…) Capilaritatea unei construcţii, materialele vechi folosite nu pot respira, apare igrasie. Casa a fost multă vreme abandonată, neîngrijită. Din pozele existente la dosare se poate vedea o degradare foarte mare la interior, pereţi căzuţi, plafon căzut (…) Noua opţiune pentru cine a întocmit, proiectul are de obicei grijă de casele vechi şi încearcă să le reabiliteze, iar prin expertiză s-a hotărât că trebuie demolată. La demolare solicitarea a venit pe persoană fizică, iar între timp cred că au vândut, acum pentru construcţia de locuinţe este o societate comercială’, a mai spus directoarea Aura Pintea.
De asemenea, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, Viorel Rusu, a declarat, pentru AGERPRES, că în municipiul Baia Mare există peste 60 de case monumente istorice clasificate, dar aceasta din Centrul Vechi recent demolată nu făcea partea din această categorie.
‘Legislaţia vorbeşte de monumente istorice, două categorii – A (importanţă universală) şi B (locală ). Cred că în Baia Mare avem peste 60 de monumente istorice. Casa care a fost demolată în Baia Mare nu făcea parte din categoria caselor clasate. În orice localitate urbană sau rurală există o sumedenie de alte monumente care nu fac parte din nicio categorie istorică, dar care nu sunt clasate ca valoare. Nu sunt nici apărate de legislaţie atunci când e cazul şi cred că asta s-a întâmplat aici (casa veche de 150 de ani din Baia Mare, demolată recent n.red.) Sigur, acea casă nu era clasată ca monument istoric în nicio categorie’, a spus Viorel Rusu.
În opinia acestuia, casa recent demolată ar fi meritat a fi salvată, fie şi prin aplicarea unei soluţii arhitecturale moderne prin păstrarea faţadei şi altor componente exterioare care să fie încastrate în noul concept de clădire ce urmează a fi ridicat.
‘Casa dărâmată îmi atrăgea atenţia prin bolta de la intrarea în beci şi poarta din lemn, urmată de un gard înalt zidit, specific caselor săseşti (…) Era frumos ca Primăria, prin autorizaţia dată proprietarului, să fi solicitat menţinerea aspectului arhitectonic, iar printr-o soluţie ingenioasă să-l fi integrat în noua clădire. Adică, să fi păstrat o parte din specific era mult mai bine (…) Zona unde s-a aflat casa are potenţial, inclusiv turistic. Cu nişte reabilitări potrivite, cârciumioare sau localuri cu specific gastronomic local, zona e una foarte drăguţă, încărcată de istorie şi e una dintre cele mai vechi străzi din Baia Mare, care ar putea fi zonă şic, încântătoare pentru turişti şi localnici’, a menţionat Viorel Rusu.
Directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie a arătat că strada respectivă a fost una foarte vie în perioada de înainte de regimul comunist, cu o intensă activitate comercială.
‘În urmă cu zeci de ani, acel loc făcea partea din zona comercială a oraşului, având o prelungire până în Centrul Vechi, aşa cum e ştiută întreaga zonă, înainte de 1918 şi până prin 1950. Toată strada a fost extrem de vie în acei ani, acolo erau multe activităţi comerciale şi totul pulsa a viaţă. Perioada comunistă a schimbat strada şi au rămas doar casele, partea comercială fiind mutată în altă parte, dar totuşi au fost păstrate diferite activităţi meşteşugăreşti, preluate de stat. Încă strada Vasile Lucaciu din municipiul Baia Mare are un potenţial comercial şi turistic care poate fi pus în valoare’, a mai afirmat directorul Viorel Rusu.
De asemenea, viceprimarul Istvan Zsolt Pap (UDMR) a declarat marţi, pentru AGERPRES, că imobilele cu valoare arhitectural-istorică din oraş ar trebui protejate, însă acesta nu era încadrat ca monument istoric, iar demolarea s-a făcut respectând cadrul legal. El a subliniat că el personal nu este de acord cu soluţia demolării şi că ar fi fost mai benefică o reabilitare care să fi ţinut cont de structura vechiului imobil.
‘Tot ce ţine de istoria Băii Mari, că nu avem multe clădiri, ar trebui să le protejăm. Problema este că, din punct de vedere al legalităţii, omul (proprietarul n.r.) este acoperit. Asta nu înseamnă că a făcut un lucru bun. Acoperit, pentru că acea casă n-a avut un grad de protecţie, nu era monument istoric. Mai mult de atât, pe zona respectivă era o lipsă a PUG şi PUZ-ului. Practic, PUZ-ul este acum în dezbatere publică şi va trebui să intre acel PUZ-Centru Vechi în aprobarea Consiliului Local (CL), undeva în februarie-martie. Nefiind reglementările acestea foarte specificate, proprietarul a putut să facă acest lucru’, a spus viceprimarul Istvan Zsolt Pap.
El consideră că trebuie pusă clar întrebarea către responsabilii politici şi ai administraţiei municipale dacă numai casele monumente istorice trebuie păstrate în zonele vechi ale oraşului
‘Casa deja nu mai avea valoarea de odinioară pentru că a suferit nişte intervenţii recente sau puţin recente care au diminuat din valoare. Cu toate acestea, ar fi fost mult mai frumos să se păstreze acea casă şi să se renoveze conform planurilor vechi, decât să se facă nişte monstruozităţi gen hotel, motel sau altceva (…) Pe strada Vasile Lucaciu, unde a fost demolarea, acolo casele din toată zona n-au statutul de monument şi se pot face intervenţii mai uşor (…) Noi ne-am dori ca toate aceste case vechi să nu fie modificate structural, ci păstrate sau readuse la vechea formă de acum 100 de ani, dar cu modernizările ce se impun. Adică să nu schimbe structura lor. Aici, PUZ-ul propus nu menţionează casele de pe acel tronson (str. Vasile Lucaciu n.r.), iar Ministerul Culturii a dat toate avizele pentru acel PUZ. Atunci se pune întrebarea: noi păstrăm numai monumentele şi restul se pot modifica?’, a mai spus Istvan Zsolt Pap. AGERPRES / (AS – autor: Leontin Cupar, editor: Marius Frăţilă)