Lungul drum al României către Schengen
Eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime, începând cu 31 martie, reprezintă o victorie de etapă. Mai avem încă de luptat pentru integrarea deplină a României în spațiul european de liberă circulație. În acest sens, am votat, la 10 aprilie, o rezoluție a Parlamentului European prin care solicităm tuturor membrilor Consiliului – deci inclusiv Austriei! – să adopte, înainte de jumătatea acestui an, decizia privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România și Bulgaria.
De-a lungul acestui mandat am subliniat în repetate rânduri că România și Bulgaria au fost ținute abuziv în afara Spațiului Schengen, deși îndeplinesc de peste un deceniu toate criteriile de aderare.
”Înainte de a ne ocupa de dichisuri, consider că ar trebui să ne preocupe cu prioritate rezolvarea situației grave în care se află sistemul european de liberă circulație”, atrăgeam, de exemplu, atenția în contextul votării în plenul forului europarlamentar, în octombrie 2023, a unui act legislativ vizând digitalizarea Spațiului Schengen.
Pe tema aderării la Schengen, înaintea eșuatului Consiliu European de la finalul anului 2022, am evidențiat faptul că ”în actualul context geopolitic, țara mea este garantul unei frontiere de maximă importanță. Cu toate acestea, cetățenii și companiile din România suferă o discriminare umilitoare și costisitoare, dar și rușinoasă tocmai pentru cei care pretind că o impun în numele – câtă ipocrizie! – unor pretinse valori europene”.
Dosarul Schengen este unul din multele în care am avut o foarte bună colaborare cu președinta Parlamentului European, d-na Roberta Metsola. Despre blocarea admiterii României în Spațiul Schengen, d-na Metsola pe care am invitat-o la o dezbatere la Strasbourg cu ziariști români, a declarat răspicat: ”Aveți dreptate, este incorect. Și voi spune asta în Consiliul European”. S-a ținut de cuvânt și ne este alături în toate demersurile.
Mihai Tudose, europarlamentar PSD, membru al Grupului S&D
Articolul Mihai Tudose – Raport europarlamentar (II) apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro