AcasăPoliticaSilviu Predoiu, fost şef al SIE: Numirea lui Coldea, de către Băsescu,...

Silviu Predoiu, fost şef al SIE: Numirea lui Coldea, de către Băsescu, ca prim-adjunct al directorului SRI, a încălcat toate cutumele și a avut un impact profund negativ asupra SRI, reflectând interesele politice de moment care au prevalat asupra regulilor instituționale și profesionalismului militar

Cazul Florian Coldea, fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informații (SRI), a declanșat un scandal de proporții în România, fiind pus sub control judiciar de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru acuzații de corupție. Coldea, împreună cu alți doi foști generali din SRI, Dumitru Dumbravă și avocatul Doru Trăilă, sunt acuzați de trafic de influență, în urma unui denunț al omului de afaceri Cătălin Hideg. Aceștia ar fi pretins 700.000 de euro plus TVA, promițând influențarea unor decizii judecătorești favorabile în schimbul banilor, scrie canal33.ro.

Silviu Predoiu, fost director al Serviciului de Informații Externe (SIE), a făcut declarații surprinzătoare în cadrul emisiunii „Ediție Specială” moderată de Alexandru Răducanu pe Canal 33HD . Fostul șef SIE a criticat vehement numirea lui Florian Coldea în funcția de prim-adjunct al SRI, subliniind că aceasta a încălcat flagrant normele statutului militar. „Numirea domnului Coldea în funcția de prim-adjunct a încălcat grav, flagrant, norme scrise și nescrise ale statutului militar. A încălcat o normă, cea mai gravă, care spunea clar că nu ai voie să numești pe cineva într-o funcție prevăzută cu un grad mai mare cu două trepte decât cel pe care îl are personajul”.

Acesta a dezvăluit faptul  că, la momentul numirii, Coldea era maior și, conform regulilor, ar fi putut fi numit cel mult general cu o stea. „Domnul Coldea era maior, putea fi numit în cel mai bun caz general cu o stea, adică poate șef de serviciu, șef de direcție pentru direcție mai mică, în niciun caz pe o funcție de general cu patru stele, ca cea de prim-adjunct. Dl Coldea, la momentul respectiv, avea nouă ani de când terminase Academia, într-un serviciu în care ne spune că durează opt-zece ani ca să devii independent ca ofițer,” a mai adăugat fostul șef SIE.

Decizia de promovare a lui Coldea a fost, în opinia lui Silviu Predoiu, un act politic al Președintelui Traian Băsescu, care a dorit să demonstreze o ruptură față de trecut. „Din punctul de vedere al Președintelui Băsescu, ce a făcut dumnealui a fost un act politic, în sensul de a arăta o rupere clară de un trecut, pe care constatăm astăzi că era mult mai legat decât ne-am fi închipuit, fără să țină cont ce înseamnă asta pentru serviciu”. El a subliniat că această numire a avut un impact uriaș asupra SRI, multiplicând numărul subordonaților și complexitatea problemelor pe care Coldea trebuia să le gestioneze.

„Dl Coldea, după o zi pe alta, s-a trezit că numărul de subordonați s-a multiplicat de mii de ori, iar problematica pe care o acoperea s-a extins de un infinit de ori. O măsură, o decizie care, oricât se încearcă a fi justificată astăzi ca act politic, poate, dar ca impact asupra serviciului a fost un impact uriaș.” Silviu Predoiu a subliniat că astfel de decizii politice pot avea consecințe dezastruoase asupra funcționării și eficienței serviciilor de informații, punând în pericol securitatea națională

Fostul șef SIE a concluzionat că numirea lui Coldea a încălcat toate cutumele și a avut un impact profund negativ asupra SRI, reflectând interesele politice care au prevalat asupra regulilor instituționale și profesionalismului militar.

Articolul Silviu Predoiu, fost şef al SIE: Numirea lui Coldea, de către Băsescu, ca prim-adjunct al directorului SRI, a încălcat toate cutumele și a avut un impact profund negativ asupra SRI, reflectând interesele politice de moment care au prevalat asupra regulilor instituționale și profesionalismului militar apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks