„Situația generalilor Coldea și Dumbravă nu poate fi desprinsă de instituția în care au lucrat. SRI cu siguranță a știut cu ce se îndeletnicesc cei doi, dar de când a izbucnit scandalul tace ca mortul în păpușoi. Nici liderii politicii nu se prea înghesuie cu declarații. Multora le-a intrat frica în oase și așteaptă să vadă dincotro bate vântul. Unii sunt în solda SRI-ului, alții au nevoie de voturi la tabletă, iar alții se tem că, în plină campanie, vor ieși la iveală scheleții de prin propriile dulapuri”, scrie, în Cotidianul, jurnalistul Octavian Ştireanu.
„Peste toate, presa cu epoleți lansează insidios teoria că ordonanța DNA este apă de ploaie, întrucât în faptele de care sunt acuzați cei doi generali nu este nimic ilegal. Probabil că se va ajunge cândva la o instanță care va decide.
Nu știm ce conțin denunțurile care s-au mai făcut la DNA ulterior izbucnirii scandalului. Poate că sunt doar reflexul unor frustrări adunate în timp. Sau poate că, dimpotrivă, mai adaugă ceva bolovani de gâtul împricinaților.
Chiar dacă generalii vor fi găsiți complet nevinovați, modul lor de operare și încrengăturile toxice din care fac parte nu mai pot fi ascunse sub preș. Mai ales că apar tot mai multe declarații izolate, care întăresc concluziile DNA.
Încă înainte de a se pensiona, gl. Dumbravă dădea consultații juridice pentru inculpata F.M. din Brașov, dirijând-o spre o avocată din rețea care știa cum să-i rezolve dosarul. După ce a stat vreo 6 luni în arest, respectiva a fost achitată sub motivația că „fapta nu există”.
În februarie 2000, gl. Coldea a participat la ceremonia de recepție a unei corvete construită de olandezii de la „Damen” Galați pentru Forțele Navale ale Pakistanului. Lumea se întreba atunci ce căuta Coldea la acea ceremonie, dar explicația a apărut abia acum: firma lui de consultanță „Strategic Sys”-SRL era angajată de „Damen”, care se afla la concurență cu „Naval Group” din Franța pentru câștigarea unui contract cu MApN de 1,2 miliarde de euro.
Mult după ce Adrian Năstase ieșise din închisoare, Băsescu s-a simțit obligat să-i spună, când s-au întâlnit întâmplător la recepția de la o ambasadă, că nu el „i-a făcut dosarele, Coldea ți le-a făcut”. Năstase i-a răspuns că „nu înțelege”, întrucât Coldea „n-avea niciun interes direct”, dar poate că a fost „unealta prin care s-au făcut dosarele”. Fostul premier l-a întâlnit mai târziu pe Coldea „la o înmormântare, era prima dată când îl vedeam” și i-a relatat spusele lui Băsescu, că „tu ai făcut dosarele”. „Mi-a spus: ^Știu, o să bem cândva o cafea^. Încă n-am băut cafeaua aceea cu Coldea”, a mai spus, cu binecunoscuta-i ironie, fostul premier.
Generalii Coldea și Dumbravă nu s-au apucat de matrapazlâcurile „consulting”-ului a doua zi după ce s-au pensionat. „Cercul relațional” al respectivilor era constituit cu multe înainte de pensionare.
Culoarele spre justiție, pe care ajungeau plicurile galbene cu sentințe prefabricate în alte locuri decât sediul instanțelor, erau bătătorite demult. Terminațiile din instanțe erau bine stabilite. O anchetă penală serioasă nu poate ocoli aceste scaune marțiale de pe care se pronunțau sentințe scrise de procurorii și securiștii binomului.
Câmpul tactic pe care ofițerii SRI „arau” din greu, de la plasarea microfoanelor pe sub paturi și a camerelor video prin băile țintelor până la supravegherea redactării soluțiilor în instanțe, a reprezentat fundalul pe care generalii în cauză și-au construit soclul de rezolvitori atotputernici de dosare.
Pensionarea celor doi n-a făcut altceva decât să treacă pe persoană fizică preocupările lor din perioada când erau activi. Sub adăpostul unei legi care nu interzice, deci permite, au privatizat același modus operandi din activitatea lor securistică, cu o ușoară nuanță: în perioada activă, lucrau mai ales să bage oameni înăuntru; iar după pensionare, folosind aceleași culoare bătătorite spre justiție, lucrează mai ales pentru firme care au nevoie de acces la fondurile statului sau pentru cei care au căzut pe bec.
În cazul lui Hideg mai există un detaliu care seamănă cu taxa de protecție pretinsă de mafioți. Unul dintre contractele dintre Hideg și biroul avocatului Trăilă avea ca obiect ridicarea controlului judiciar sub care se afla afaceristul. Hideg avea nevoie să fie liber pentru a merge după bani la firma sa din Emirate, bani necesari inclusiv pentru a-și plăti contractele cu grupul Coldea. El reușise să plătească doar o primă tranșă de 100.000 euro.
Conform ordonanței DNA, Hideg a declarat procurorilor că „principalul motiv pentru care a semnat contractul cu echipa lui Florian Coldea l-a constituit promisiunea că până la 30 octombrie 2023 „va fi liber” și faptul că i s-a creat convingerea că „era o problemă pe care ei o puteau rezolva”.
La termenul respectiv, Trăilă a trimis la instanță pe unul dintre asistenții săi din birou, care a avut o prezență pur formală. Controlul judiciar s-a menținut și Hideg n-a mai plătit și cealaltă jumătate de 100.000 euro, fapt care i-a enervat la culme pe Coldea et Co.
Explicația dată de Trăilă și Dumbravă acestui non combat în instanță este terifiantă: grupul s-a temut că, dacă lui Hideg i se ridică controlul judiciar, acesta pleacă din țară și nu se mai întoarce, iar ei rămân doar cu suta de mii și buza umflată pentru restul!
Adică avocații plătiți să-i ridice lui Hideg controlul judiciar au renunțat să mai ceară acest lucru în instanță de teamă că vor rămâne fără bani! „Mie mi-a fost frică o perioadă și d-aia v-am tot bătut la cap, că dacă plecați în perioada aia nu mai veniți înapoi”, i-a explicat Trăilă lui Hideg.
Dar pentru a-și obține restul de bani trecuți în contract și pentru a-l determina pe Hideg să renunțe la intenția de a face denunțul, cei din grup „au exercitat acte de constrângere psihică asupra acestuia și au declanșat procedura de executare silită atât împotriva sa ca persoană fizică, cât și împotriva firmei SC Sanimed Internațional Impex SRL”. Pe această cale a executării silite și cu acele contracte beton, n-ar fi exclus ca firma lui Hideg să fie preluată prin hotărâre judecătorească de firma de avocatură a lui Trăilă.
Cu toată propaganda celor care au sărit brusc din bocanci în apărarea respectivilor, cu toată prezumția de nevinovăție ce le trebuie acordată, cu toată așa-zisă „subțirime” a dosarului și, nu în ultimul rând, cu tot scepticismul că respectivii ar putea ajunge vreodată la pușcărie, episodul în cauză generează destule întrebări.
Începerea acțiunii penale împotriva celor doi generali este rezultatul acțiunii SRI, nava-amiral a luptei anticorupție, care detestă asemenea preocupări, sau este efectul unei dispoziții venite dinafara Serviciului?
Martorul denunțător, care are propriile sale bube în cap, și-a asumat un risc pe cont propriu ieșind la trântă cu cei mai puternici oameni ai regimului Băsescu-Iohannis sau a fost ales ca fiind instrumentul cel mai potrivit pentru declanșarea cutremurului?”, scrie Ştireanu.
Articolul „SRI cu siguranță a știut cu ce se îndeletnicesc Coldea şi Dumbravă, dar tace ca mortul în păpușoi. Nici liderii politicii nu se înghesuie cu declarații. Multora le-a intrat frica în oase și așteaptă să vadă dincotro bate vântul. Unii sunt în solda SRI-ului, alții au nevoie de voturi la tabletă, iar alții se tem că, în plină campanie, vor ieși la iveală scheleții de prin propriile dulapuri”, scrie jurnalistul Octavian Ştireanu apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro