AcasăPoliticaConsiliul Judeţean Ilfov subvenţionează sterilizări şi microcipări gratuite pentru câinii de rasă...

Consiliul Judeţean Ilfov subvenţionează sterilizări şi microcipări gratuite pentru câinii de rasă comună

Consiliul Judeţean Ilfov subvenţionează sterilizarea, microciparea şi înregistrarea în RECS a câinilor de rasă comună cu proprietar. Asta după ce legea s-a modificat, la solicitarea oficială a Consiliului Judeţean Ilfov, prin vocea preşedintelui Hubert Thuma. Până acum, numai primăriile puteau subvenţiona campanii de sterilizări gratuite pentru câinii de rasă comună cu proprietar, din propriile bugete.

Hubert Thuma, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov: „Începem cu o informare în masă. Am pregătit 250.000 de flyere pentru că avem 250.000 de gospodării în Ilfov. Mergem din poartă în poartă şi explicăm clar ce spune legea şi care sunt obligaţiile proprietarilor de animale. Am tot făcut asta, vom face mereu. Din păcate, în Ilfov, în mediul rural, există un obicei care real dăunează comunităţii. Oamenii îşi ţin porţile larg deschise, iar câinii ies din curţi şi se înmulţesc necontrolat. Câinele din curte trebuie să fie castrat şi microcipat. Alocăm 1,5 milioane de lei până la final de an pentru sterilizarea şi microciparea câinilor de rasă comună cu proprietar. Totul e complet gratuit pentru cetăţeni. Lucrăm cu spitale veterinare mari, pentru că au capacitate şi calitate înaltă a actului medical, dar şi cu clinici mobile. Noi, şi când spun noi mă refer la Consiliul Judeţean Ilfov, facem doar pentru câini fiindcă nu avem legislaţie pentru pisici şi nu putem deconta din banul public ceva ce nu prevede legislaţia. Însă, împreună cu ONG-urile, din fonduri private, sterilizăm gratuit şi pisici”.

Hilde Tudora, şef Serviciu Protecţia Animalelor: „E logic să fie aşa, să subvenţioneze consiliile judeţene campanii de sterilizări gratuite. Spre deosebire de primării, consiliile judeţene gestionează bugete mult mai mari şi apucă problema din toate părţile, o tratează la nivel judeţean. Degeaba vine o localitate mică cu astfel de programe, dacă localitatea vecină nu face nimic. Problema animalelor singure este o problemă la nivelul întregului judeţ, iar sterilizarea reprezintă singura metodă umană şi eficientă prin care putem opri robinetul de câini şi prin care putem combate abandonul animalelor. Ne-am luptat enorm pentru schimbarea legii, a durat enorm, dar important e că am reuşit să schimbăm real ceva. De ce Facem şi ne facem bine? Pentru că un animal sterilizat este mai sănătos, trăieşte mai mult. Deci, îi facem un bine. Şi, în acelaşi timp, ne facem bine pentru că nu e normal să vedem animale pe străzi şi numai prin sterilizare reuşim să rezolvăm această problemă”.

Cetăţenii pot suna pentru programări la numărul 0751.235.009. Principala condiţie este ca cetăţenii care îşi sterilizează şi microcipează câinele în cadrul acestui proiect să aibă domiciliul în judeţul Ilfov. Sterilizarea şi microciparea câinilor sunt obligatorii prin lege, iar nerespectarea prevederilor legale se sancţionează cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

Până acum, cu ajutorul ONG-urilor, Consiliul Judeţean Ilfov, prin Biroul Protecţia Animalelor, a organizat numeroase campanii de sterilizări gratuite în tot judeţul, în urma cărora au fost sterilizate gratuit 8.701 animale, câini şi pisici.

Articolul Consiliul Judeţean Ilfov subvenţionează sterilizări şi microcipări gratuite pentru câinii de rasă comună apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks