Numărul de morţi în accidente rutiere comise de persoane băute sau drogate a scăzut cu 20%, la un an de la intrarea în vigoare a Legii Anastasia, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, senatorul PSD Robert Cazanciuc, iniţiatorul actului normativ.
„Acest efort uriaş de promovare a legii de către presă, de către autorităţi, partenerii privaţi, de către instituţii a făcut ca astăzi, la un an de zile de la intrarea în vigoare a legii, să avem o scădere cu 20% a numărului de morţi în accidente rutiere comise de persoane băute sau drogate. Putem spune astfel că legea şi-a atins scopul şi putem vorbi de câteva zeci de vieţi salvate în ultimul an de zile”, a afirmat Cazanciuc.
El a precizat că există şi o primă condamnare în baza Legii Anastasia, care a fost denumită astfel în memoria unei fetiţe de patru ani omorâtă în faţa casei, în iunie 2022, în urma unui accident provocat de o persoană care s-a urcat la volan fără permis.
„Există însă şi un mic ‘dar’, deoarece campania s-a axat mai mult pe acest tip de condus sub influenţa alcoolului sau drogurilor şi poate nu ne-am aplecat aplecat destul de mult pe cea de-a treia categorie vizată de lege şi anume persoanele fără permis. De aceea, din păcate, astăzi, nu putem vorbi de o scădere a numărului de accidente grave şi numărului de persoane decedate în acest tip de accidente comise de persoane fără permis şi doar de o stagnare. De aceea, cred că efortul de comunicare trebuie în următoarea perioadă concentrat şi în această direcţie”, a evidenţiat senatorul PSD.
Potrivit acestuia, dincolo de continuarea acestei campanii de informare dusă de autorităţi, de presă, fiecare persoană poate contribui la salvarea a cel puţin unei vieţi atunci când vede că cineva băut, drogat sau fără permis vrea să se suie la volan, prin încercarea de a-l determina să nu o facă.
Legea Anastasia prevede pedeapsa închisorii cu executare, fără excepţii, pentru şoferii aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor care au provocat un accident urmat de moartea victimei.
„Şase ani este vârsta pe care ar fi avut-o micuţa Anastasia dacă un şofer inconştient nu s-ar fi urcat fără permis la volan. Şase ani dacă România ar fi avut o lege suficient de dură care să responsabilizeze şi să prevină. Mâine, 13 iulie, se va împlini un an de când România s-a poziţionat ferm împotriva tragediilor rutiere prin adoptarea Legii Anastasia”, a subliniat Cazanciuc.
El a lansat în august 2018 ideea modificării Codului penal pentru a nu mai permite suspendarea executării pedepselor în cazul accidentelor mortale comise de şoferi băuţi, drogaţi sau fără permis.
Sursa: AGERPRES
Articolul Cazanciuc: Numărul de morţi în accidente rutiere comise de persoane băute sau drogate a scăzut cu 20%, la un an de la intrarea în vigoare a Legii Anastasia apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro