Deputatul PSD Ionuţ Vulpescu, fost ministru al Culturii, a fost ales în funcţia de preşedinte al Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (A.I.O.), în cadrul Adunării Generale a organizaţiei de la Palermo, Italia.
România deţine, astfel, pentru prima oară, preşedinţia Adunării, la evenimentele căreia participă importanţi lideri religioşi şi politici.
Alegerea lui Ionuţ Vulpescu la conducerea A.I.O. vine după ce timp de peste trei decenii (de la fondare, din 1993 şi până astăzi) organizaţia a fost condusă de Rusia sau de persoane vorbitoare de limba rusă, a precizat un comunicat de presă al PSD.
Deputatul român îi urmează lui Eugeniusz Czykwin la conducerea organizaţiei, cetăţean polonez de etnie belarusă, deputat în Sejm (camera inferioară a Parlamentului Poloniei), la numai un an de la preluarea mandatului de către acesta. A.I.O. se bucură acum de o orientare proeuropeană, echitabilă, care promovează relevanţa valorilor Ortodoxiei şi ale creştinismului pentru agenda politică internaţională, în contextul societăţilor multireligioase şi multiculturale.
„Sunt onorat să preiau conducerea Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei într-un moment atât de important pentru valorile şi credinţa noastră comună. Aceasta este o oportunitate unică de a promova solidaritatea şi dialogul interparlamentar bazat pe principiile creştine. Împreună, vom lucra pentru a întări legăturile între naţiuni şi a inspira încredere în rândul cetăţenilor noştri. Îi asigur pe toţi că vom continua să susţinem valorile creştine ale Europei, să promovăm o societate incluzivă şi democratică şi să protejăm patrimoniul religios, independent de natura şi originile lui. Mulţumesc colegilor parlamentari pentru încrederea acordată şi mă angajez să îmi îndeplinesc cu devotament responsabilităţile”, a declarat Ionuţ Vulpescu, citat de comunicatul de presă.
***
Inspirată de o conferinţă desfăşurată între 30 iunie şi 4 iulie 1993 în Halkidiki, Grecia, cu tema Ortodoxia în Noua Realitate Europeană, Adunarea Interparlamentară Europeană pentru Ortodoxie a fost formată la iniţiativa Parlamentului Elen. România este membru fondator al organizaţiei. Urmând Manifestul Participanţilor din 1993, Actul Constitutiv oficial a fost adoptat de participanţii la Sinodul Constitutiv desfăşurat în noiembrie 1994 la Atena. În 2001, grupuri de parlamentari din Australia, Asia, Africa şi Statele Unite au participat la Adunarea Generală, iar organizaţia a fost redenumită Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei (A.I.O.).
La A.I.O. participă delegaţii parlamentare din 21 de state, majoritatea fiind europene.
Sursa: AGERPRES
Articolul România preia președinția Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro