„Germania a anunțat recent un set de măsuri în domeniul imigrației de neconceput acum câțiva ani. De fapt, dacă cineva doar îndrăznea să propună așa ceva pe vremea Angelei Merkel, „cancelarul refugiaților”, era ars pe rug în piața publică virtuală a corectitudinii politice și a luptei împotriva discriminărilor de orice fel și a rasismului”, scrie, pe Facebook, Aurelian Pavelescu, liderul PNŢCD, candidat la prezidenţiale.
„Ce măsuri va aplica Germania? De luni, 16 septembrie, țara cu cea mai puternică economie din UE, va introduce controale la toate frontierele terestre, cu obiectivul de „a reduce imigrația clandestină și a spori securitatea externă”. Practic, vor fi controlate pașapoartele la frontierele cu Franța, Luxemburg, Olanda, Belgia și Danemarca, controalele fiind deja în vigoare la granițele cu Polonia, Cehia, Austria și Elveția.
În aceste condiții, spațiul Schengen, zona aia din Europa fără controale, în care România cere să fie primită de ani de zile, e practic mort. Dar, ca să împace idealurile UE cu realitatea dură de pe teren, guvernul german a declarat că măsura e una temporară și va fi aplicată doar șase luni. Desigur, timpul de aplicare al acestei măsuri temporare poate fi prelungit ușor, așa cum s-au mai prelungit și controalele de la granițele cu Polonia și Cehia.
Germania a mai anunțat și anularea ajutoarelor pentru solicitanții de azil intrați în UE printr-o altă țară decât Germania, și vrea să facă mai ușor procesul de expulzare a unor refugiați care au fost condamnați penal.
Toate aceste măsuri sunt luate de un guvern german blocat economic și politic, copleșit de cheltuielile sociale pentru imigranți și amenințat de ascensiunea fulminantă a partidului de extremă dreapta AfD (Alternativa pentru Germania). Deși nu o spune nimeni în mod clar, guvernul lui Olaf Scholz se luptă cu greaua moștenire lăsată de fostul cancelar Angela Merkel. În 2015, doamna Merkel a deschis granițele Germaniei și a lăsat să intre în țară, brusc, un milion de solicitanți de azil. Alte țări din UE, mai reticente, chiar au fost amenințate cu tăierea fondurilor europene dacă nu acceptă cotele de imigranți impuse de Bruxelles.
Asta pentru că, nu-i așa, e nobil să ajuți orice ființă umană aflată în căutarea unei vieți mai bune. Vocile firave ale opoziției au avertizat că integrarea dintr-o dată a unui număr atât de mare de imigranți în societatea germană e imposibilă, că asta înseamnă pur și simplu translatarea unor bucăți din țări precum Siria sau Afganistan în Germania și crearea unor ghetouri islamice. Degeaba. Doamna Merkel a răspuns arogant că „se descurcă”.
Cum s-a descurcat am văzut și noi, în România, cu ochiul liber, fără a mai apela la studii și statistici. În aprilie 2020, adică la câțiva ani după marea deschidere a granițelor, Germania nu găsea oameni pentru cules de sparanghel și căpșuni. Cum ar veni, după cinci ani de „integrare”, din milionul de imigranți primiți atunci nu se găseau nici măcar câteva mii care să lucreze pe câmp. Salvarea a venit tot din România. Era pandemie, era carantină, dar n-a contat. Sub privirea atentă și îngrijorată a președintelui Klaus Iohannis, s-au emis derogări speciale, și mii de români au fost trimiși cu avioanele și autocarele pe câmpuri, în Germania. Ulterior, pe merit, președintele Iohannis a primit mai multe premii în Germania. La fel, doamna Merkel primește în serie premii de la tot felul de organizații umanitare.
Și, în timp ce Merkel și Iohannis își numără premiile, românii numără, de ani de zile, orele de așteptare prin vămi”, scrie Pavelescu.
Articolul Aurelian Pavelescu, despre decizia Germaniei privind Schengen: În timp ce Merkel și Iohannis își numără premiile, românii numără orele de așteptare prin vămi apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro