AcasăPolitica„Ceea ce nu înțelege Occidentul este că, pe măsură ce comite acte...

„Ceea ce nu înțelege Occidentul este că, pe măsură ce comite acte din ce în ce mai radicale faţă de Rusia, oferă motive din ce în ce mai solide celor care caută să se rupă de actualul sistem. Mișcarea centrifugă deja se vede cu ochiul liber!”, spune analistul Dan Diaconu

„Sunt trei știri pe care nu le veți vedea promovate în mass-media, dar care anunță timpuri noi. E o vreme a separării apelor, o vreme în care, pentru unii alianțele se fac și se sedimentează rapid, în timp ce alții simt cum pământul le fuge de sub picioare. Să le luăm pe rând”, scrie, analistul politico-economic Dan Diaconu pe blogul propriu, trenduri.blogspot.ro.
„În primul rând, Rusia anunță un parteneriat militar cu China împotriva SUA. După cum bine știți, un asemenea parteneriat este o mișcare de mat. În simulările americane, un război China – SUA avea un rezultat incert, dar mai înclinat spre China. Întărirea Chinei cu o alianță cu Rusia este o mișcae de mat deoarece Rusia are tehnologia și geniul militar necesare dezvoltării de arme revoluționare, în timp ce China are capacitatea de producție. O combinare a celor două puteri este un coșmar pentru SUA și aliații lor. După cum bine s-a văzut, în domeniul militar NATO nu a fost capabilă să țină ritmul cu producția Rusiei. Vă imaginați ce înseamnă unirea efortului Rusiei cu cel al Chinei!

Picătura care a umplut paharul a fost politica americană de destabilizare a liniștii din Pacific, în special provocările din Marea Chinei de Sud, Taiwan, dar și intenția SUA de a aduce rachete nucleare în Japonia. China s-a simțit atacată direct, astfel încât a făcut hotărâtă pasul către o alianță militară cu Rusia. Asta înseamnă că planurile de tip Kissinger pe care statul subteran american le-ar vrea implementate, sunt dinamitate. Însă, ceea ce nu înțelege SUA este că, așa cum alianța China-SUA a învins URSS sau cum o ipotetică alianță SUA-Rusia ar învinge China, la fel de bine o alianță Rusia-China are capacitatea de a distruge SUA. Ecuația e simplă!

Cea de-a doua știre vine de la nivelul BRICS. Iranul propune, nici mai mult nici mai puțin decât crearea unui Consiliu de Securitate al BRICS. Dincolo de faptul că un asemenea Consiliu de Securitate dublează Consiliul de Securitate al ONU, înființându-se ca organism de care trebuie să se țină cont, apariția sa poate sugera o îmbunătățire a alianței economice BRICS cu o componentă militară comună. O asemenea alianță militară globală aruncă în aer diversele alianțe și inițiative ale SUA, garantând securitatea membrilor săi. În ceea ce privește această știre nu ne putem pronunța până când nu vedem concret înființarea Consiliul și, mai ales, creionarea fi atribuțiilor sale.

Ultima știre este referitoare la … petrol. Dacă mai țineți minte, în urmă cu o săptămână Putin a declarat că moartea dolarului ține de determinarea statelor arabe de a termina cu vânzarea petrolului pe dolari. Iată că Arabia Saudită tocmai ce a anunțat că este de acord cu înființarea unui parteneriat cu China care să conducă la tranzacționarea petrolului său în yuani. Este, în fapt, o rupere a acordului petro-dolar care, dacă mai țineți minte, nu a fost reînnoit de Arabia Saudită. Petroyuanul are capacitatea de a accelera dedolarizarea lumii. Ținând cont că petrolul rusesc(10% din producția mondială) deja se tranzacționează în yuani sau rupii, iar cel iranian(5% din producția mondială) cam la fel, adăugarea cotei de piață a Arabiei Saudite, de aproximativ 15% conduce la o cotă de aproximativ 30% din petrolul mondial care „scapă” de dolar. Treburile nu se termină aici. O mișcare de acest tip efectuată de saudiți va atrage după sine și o mare parte a celorlalți producători din Orient. De asemenea, nu trebuie să uităm că Venezuela(13% din producția mondială) se va alătura oricând unei mișcări contrare SUA. Cine rămâne în barca dolarului? SUA, Canada și producătorii europeni(care-s insignifianți). Cam puțin pentru a nu atrage după sine o dedolarizare accelerată.

Toate cele prezentate aici sunt evenimente aflate în stadiu incipient, dar suficient de radicale pentru a da lovituri de grație sistemului american de putere. Pe moment, așa cum era de așteptat, vedem cum situația din Ucraina degenerează. Englezii le-au acordat ucrainenilor OK-ul pentru utilizarea Storm Shadow pe teritoriul Rusiei. Urmează ca, în mod previzibil, și SUA să-și de acordul pentru a-i da motive lui Scholtz să elibereze Taurus către Ucraina. De fapt asta e miza, un scenariu similar celui al tancurilor. SUA și-a dat OK-ul pentru Abrams pentru a-i face pe nemți să elibereze rapid jenantele tancuri Leopard. Ceea ce nu înțelege Occidentul este că, pe măsură ce comit acte din ce în ce mai radicale, le oferă motive din ce în ce mai solide celor care caută să se rupă de actualul sistem. Mișcarea centrifugă deja se vede cu ochiul liber!”, scrie Dan Diaconu.

Articolul „Ceea ce nu înțelege Occidentul este că, pe măsură ce comite acte din ce în ce mai radicale faţă de Rusia, oferă motive din ce în ce mai solide celor care caută să se rupă de actualul sistem. Mișcarea centrifugă deja se vede cu ochiul liber!”, spune analistul Dan Diaconu apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks