AcasăPoliticaUDMR: statul trebuie să plătească indemnizațiile pentru persoanele cu handicap grav

UDMR: statul trebuie să plătească indemnizațiile pentru persoanele cu handicap grav

„UDMR a depus un proiect de modificare legislativă în Parlament, care prevede obligativitatea plății de către stat a drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizațiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav în proporție de 90 la sută”, a declarat liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila. 

 

După cum este cunoscut, persoanele cu handicap primesc o indemnizație lunară în funcție de gradul de handicap, iar persoanele cu handicap grav, care necesită asistență zilnică, primesc o sumă pentru acoperirea indemnizațiilor persoanelor care le ajută. Aceste sume sunt acoperite, în proporție de 10 la sută, de administrația publică locală, și cel mult 90 la sută de administrația publică centrală. Pentru că acest cuantum al cotizației statului este imprevizibil, în unele cazuri, această sumă nu a fost plătită, sau a fost plătită parțial către persoanele cu handicap, fapt care a creat dificultăți mari pentru aceste persoane, pentru familiile lor, și pentru autoritățile locale – a arătat senatorul UDMR.

 

Cseke Attila a declarat: UDMR a depus un proiect de modificare legislativă care prevede obligativitatea plății acestor sume, în proporție de 90 la sută, de către stat. „Acest sprijin financiar este datoria statului, și trebuie să fie o certitudine atât pentru persoanele cu handicap grav, cât și pentru administrațiile locale, care trebuie să elaboreze un buget anual care conține cotizația lor. Nu este de competența administrației locale de a stabili numărul de beneficiari, acesta fiind stabilit de o comisie de specialitate, prin urmare statul trebuie să plătească aceste sume. Creăm, prin această modificare legislativă, siguranță financiară pentru persoanele care aparțin uneia dintre cele mai vulnerabile pături ale societății, pentru familiile lor, și pentru autoritățile locale.

 

Cele două camere ale Parlamentului urmează să se exprime prin vot asupra proiectului de act normativ, urmând ca aceasta să intre în vigoare după un eventual vot favorabil, și după publicarea sa în Monitorul Oficial al României.

Articolul UDMR: statul trebuie să plătească indemnizațiile pentru persoanele cu handicap grav apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks