AcasăPoliticaMinistrul Culturii, Raluca Turcan: S-a făcut o achiziţie masivă de carte în...

Ministrul Culturii, Raluca Turcan: S-a făcut o achiziţie masivă de carte în toate bibliotecile din România

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat joi, la deschiderea Zilelor Patrimoniului Cultural, pe esplanada din faţa Teatrului „Tudor Vianu” din municipiul Giurgiu, că este pentru prima dată, în ultimii zece ani, când s-a făcut o achiziţie masivă de carte în toate bibliotecile din România.

„Patrimoniul cărţilor este unul extrem de valoros care merită înţeles şi valorificat. Ca ministru m-am străduit şi cred că este prima dată, în ultimii zece ani, când s-a făcut o achiziţie masivă de carte în toate bibliotecile din România de la nivel naţional până la nivel de comună. Le mulţumesc colegilor mei din minister că au pus umărul şi într-un timp record am reuşit să finalizăm această achiziţie de carte şi bibliotecile vor începe să-şi îmbogăţească patrimoniul. Aşadar, cele 12 edituri prezente astăzi la Zilele Patrimoniului Cultural, aici, în Giurgiu, sunt şi ele parte dintr-un proces prin care, în România, bibliotecile să aibă carte şi în format fizic. În acelaşi timp, prin proiectele de digitalizare încercăm să oferim carte şi în format digital. V-am spus doar câteva cuvinte ca să înţelegeţi că, ori de câte ori o să fiu invitată la evenimente culturale, voi răspunde pozitiv pentru că pun suflet în asta şi cred că noi, de la nivel naţional, dar şi dumneavoastră, prin reprezentanţii în Parlament, în administraţia locală, vom reuşi să accentuăm, să valorizăm, să atragem atenţia cu privire la aceste proiecte foarte frumoase şi valoroase. Oamenii capătă încredere şi în felul acesta se rostogoleşte plus-valoarea pe care cultura o aduce în societate”, a spus ministrul Raluca Turcan.

Prezentatorul acţiunii a fost Octavian Ursulescu, cel care l-a şi invitat să ia cuvântul pe preşedintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu.

„Suntem onoraţi să o avem astăzi, aici, pe doamna ministru, este o zi importantă pentru cultură, o zi importantă pentru judeţul nostru, o zi frumoasă de toamnă, cu foarte multe standuri de carte care merită preţuită şi merită citită. Sunt şi cele digitale, dar, încă, tradiţia în ceea ce înseamnă lectură rămâne la nivelul cărţii autentice. Mulţumesc şi copiilor prezenţi la eveniment care au făcut o alegere excelentă pentru o zi frumoasă de toamnă”, a declarat Dumitru Beianu.

Scriitorul şi realizatorul de televiziune Alexandru Mironov, scriitorul şi cetăţeanul de onoare al judeţului Giurgiu Petre Crăciun, preşedintele Asociaţiei Euroregiunii Danubius Giurgiu-Ruse, Bulgaria, Lili Ganceva, actriţa Ileana Popovici, scriitoarea Rodica Elena Lupu, parlamentarii de Giurgiu Toma Petcu şi Alexandru Andrei şi viceprimarul Ionel Muscalu s-au numărat printre invitaţii la acest eveniment.

„Astăzi este vorba despre iubirea de carte şi de iubirea de patrimoniu cultural. Giurgiu este un oraş al culturii, un oraş al oamenilor de spirit, este un oraş care se reclădeşte în fiecare zi şi are multe personalităţi. Sunt sigur că zilele acestea veţi găsi la Giurgiu şi cititori de carte şi iubitori de teatru, iubitori de frumos, Giurgiu este o casă a culturii”, a declarat viceprimarul Ionel Muscalu.

Directorul Bibliotecii Judeţene Giurgiu, Daniela Bardan, a completat că în aceste zile Giurgiu este o ‘cetate a culturii’, timp în care vor avea loc proiecţii de film, lansări de carte, târguri de carte.

Actriţa Ileana Popovici, prezentă la eveniment, a spus că tot în cadrul acestui eveniment, al Zilelor Patrimoniului, un elev talentat care studiază oboiul la Şcoala de Muzică „Viktor Karpis” din Giurgiu şi care şi-a exprimat, într-un interviu acordat AGERPRES, dorinţa de a avea un oboi, şi-a găsit răspunsul la cea mai arzătoare dorinţă a lui şi ‘va primi un oboi tocmai din America’.

În continuare a urmat vizitarea standurilor de carte amplasate pe esplanada Teatrului „Tudor Vianu” din Giurgiu, timp în care ministrul Raluca Turcan a achiziţionat o carte de iniţiere în şah pentru fiul său.

Pe durata evenimentului orchestra de suflători „Valahia” de la Centrul Cultural Local „Ion Vinea” i-a purtat pe toţi cei prezenţi pe valurile Dunării prin acorduri muzicale.

Sursa: AGERPRES

Articolul Ministrul Culturii, Raluca Turcan: S-a făcut o achiziţie masivă de carte în toate bibliotecile din România apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks