AcasăPoliticaREPER a lansat Platforma pentru democrație, prosperitate și progres

REPER a lansat Platforma pentru democrație, prosperitate și progres

REPER, partid fondat de Dacian Cioloș după plecarea din SUR, a lansat marți Platforma pentru democrație, prosperitate și progres, o inițiativă transpartinică care coagulează mai multe forțe politice pro-europene, printre care DEMOS, ACUM și candidați independenți, precum fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu. Aceștia vor candida pe listele comune REPER pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie. 

La evenimentul de lansare, REPER a făcut public și programul politic al Platformei pentru alegerile parlamentare, structurat pe 6 capitole, sub sloganul „Oamenii, înainte de toate”:

1. Educație incluzivă și echitabilă: investiții de 6% din PIB pentru educație, niciun copil în sărăcie, modernizarea curriculei, respect și sprijin pentru profesori, reforme şi finanțare pentru universități și cercetare, depolitizarea școlilor.

2. Stat drept, deschis și democratic: reformarea sistemului electoral și a finanțării partidelor, democratizare, justiție independentă şi eficientă, digitalizare şi internet pentru toți, reformă şi performanță în administrație.

3. Economie performantă: aderare la zona euro, sprijin pentru IMM-uri, promovarea industriilor viitorului, susținerea agriculturii și capitalului uman, tranziție energetică și decarbonizare, economie socială şi solidară.

4. Dreptate socială: locuințe accesibile pentru tineri, combaterea sărăciei, creşe şi grădinițe pentru toți, drepturi egale pentru femei și minorități, reforma asistenței sociale.

5. Sănătate: investiții eficiente în sistemul medical, prevenție, acces la sănătate pentru toți, reformarea finanțării serviciilor medicale, măsuri pentru sănătate reproductivă – corpul meu, dreptul meu.

6. Mediu și sustenabilitate: protejarea pădurilor, eficiență energetică, reducerea poluării, transport public ecologic, gestionarea eficientă a deșeurilor și educație pentru mediu.

Printre candidații cu care REPER a anunțat ca va intra în alegerile din toamnă se numără copreședinții formațiunii, Ramona Strugariu și Dragoș Pîslaru, care deschid listele REPER la Cluj, respectiv Iaşi, Cătălin Teniță, care deschide lista pentru Camera Deputaților la Bucureşti, Octavian Berceanu, care deschide lista din București la Senat, omul de ştiință Cristian Presură, profesorul universitar Ciprian Mihali, actuali parlamentari, precum și mai multe personalități din mediul academic sau din societatea civilă care vor deschide listele REPER în mai multe județe ale țării.

Lista completă de candidați va fi anunțată în perioada imediat următoare.

„Guvernarea și-a abandonat cetățenii, a paralizat mediul de afaceri, aruncă o țară întreagă în haos: avem mai multă sărăcie și inegalități, hrănim din resursele publice o camarilă, ne îndatorăm public iresponsabil, ratăm oportunități de creştere, bani europeni şi dezvoltare în fiecare zi. Marcel Ciolacu a reuşit cea mai ruşinoasă rectificare din cariera de premier, a rectificat deficitul bugetar de la 5% la 7% într-un timp record. Iar asta se întâmplă dintr-un motiv foarte simplu, oamenii nu au fost niciodată prioritatea acestei guvernări. Venim astăzi cu un program politic care spune foarte clar: Oamenii, înainte de toate. Prosperitate prin progres social, democrație, respect pentru drepturi şi libertăți.

Nu am auzit niciun candiat la alegerile prezidențiale sau vreun partid politic care să vorbească despre investiția în oameni şi despre apărarea drepturilor şi libertăților cetățenilor acestei țări în toate dimensiunile lor – de la dreptul la educație până la libertățile economice, de la egalitatea de şanse şi nediscriminare până la ieşirea din sărăcie şi vulnerabilitate sau dreptul de a alege, în siguranță, pentru femei.

Dreptul la un stat sigur, cu justiție corectă, reformat, digitalizat, dreptul la demnitatea profesiei, dreptul la vot fără furt şi ticăloşii electorale, dreptul de a avea un cuvant de spus pentru tineri, dreptul la locuire, la decență, la o viață care nu trebuie trăită la limita umilinței şi analfabetismului funcțional. Despre aceste lucruri este oferta politică a Platformei REPER, într-o țară suprasaturată de conservatorism, de populism şi impostură. Ridicăm fruntea şi punem oamenii înainte de toate. Au dreptul la o viață demnă, iar ea nu este posibilă cu incompetență, legi cu dedicație sau covrigi de Buzău”, a declarat Ramona Strugariu, copreședintă REPER

„Ne adresăm celor care vor o țară cu o economie competitivă și inovatoare bazată pe stimularea micului antreprenoriat, pe muncă plătită cinstit, cu acces și oportunități de dezvoltare, egalitate de șanse și echitate în societate. Vrem inițiativă și piață libere, în care afacerile se dezvoltă și ajută comunitățile să meargă mai departe. Susținem  progresul prin investiții în dezvoltarea de tehnologii noi și  servicii publice de calitate în educație și sănătate pentru toți cetățenii României. Pentru ca România să facă pași înainte, trebuie să mutăm o parte mai mare din cheltuielile publice de azi către investiții în viitor, în copii și tineri, în tranziția verde și digitală, într-o societate rezilientă în fața provocărilor globale. Cu programul acesta venim in fata românilor si le cerem votul in alegerile Parlamentare. Urmează o campanie intensă pe care suntem pregătiți sa o câștigăm, alături de partenerii noștri”, a declarat Dragoș Pîslaru, copreședintele REPER.

“Anul politic 2024 este unul de cotitură pentru democrația din România. Platforma pe care am anunțat-o astăzi este alternativa la partidele clientelare care au capturat statul dar și la extremismul care ne îndepărtează de Europa. Misiunea noastră va fi să oferim tuturor un Parlament curajos și responsabil, care le vede și înțelege problemele. În cadrul acestuia ne vom lupta pentru prosperitate, progres, dreptate socială și echitate, pentru toate cetățenele și toți cetățenii, indiferent de locul în care trăiesc în această țară”, a declarat Claudiu Crăciun, purtător de cuvânt DEMOS.

“Partidul ACUM se angajează, alături de partenerii din Platforma pentru democrație, prosperitate și progres, să ofere o alternativă politică reală în România, bazată pe competență, integritate și angajament față de cetățeni. Ne dorim o Românie modernă, în care deciziile politice sunt luate în interesul public, iar transparența și responsabilitatea devin standarde de guvernare. Luptăm pentru o societate în care drepturile și oportunitățile sunt accesibile tuturor, iar vocea fiecărui cetățean este respectată și ascultată. Promovăm o viziune de centru-stânga, care pune în centrul atenției dreptatea socială, echitatea economică și protecția mediului. Credem într-o Românie unde creșterea economică este sustenabilă și incluzivă, iar tranziția ecologică este o prioritate națională. Ne angajăm să construim o societate care sprijină și respectă drepturile fiecărui cetățean și protejează resursele naturale, prin politici verzi și progresiste. Viitorul României trebuie să fie unul al solidarității și sustenabilității”, a declarat Lucian Toader, președintele ACUM.

“Noi credem că progresul social și tehnologic generează prosperitate și posibilitatea ca toți cetățenii să trăiască vieți mai bune. Ca să ne fie tuturor mai bine, trebuie să ne fie fiecăruia mai bine.

Programul nostru este un document viu lucrat alături de beneficiari, pe care îl dorim criticat, îmbunătățit și extins de categoriile specifice cărora li se adresează.

Mă bucur să anunț că pe listele noastre de la Senat îl vom avea pe Octavian Berceanu, fost activist de mediu cu rezultate remarcabile. El a arătat ce se poate face când în fruntea Gărzii de Mediu este adus un om destoinic și onest. Vom veni și cu alte nume pentru a oferi bucureștenilor cea mai bună opțiune de vot în alegerile parlamentare”, a declarat Cătălin Teniță, preşedintele filialei REPER Bucureşti.

„Împreună vom respira un aer curat, vom trăi mai bine şi mai mult. Am reusit să opresc implicarea politicului in activitatea instituției Garda de Mediu şi a avut cel mai bun rezultat din istorie. Am construit împreună cu echipa cel mai mare proiect de investiții din Republica Moldova şi cel mai curajos din Europa. Azi, cu echipa REPER, construiesc democrația şi lupt pentru dreptul la aer si la o viață sănătoasă. Câştigăm împreună!”, a declarat Octavian Berceanu.

Articolul REPER a lansat Platforma pentru democrație, prosperitate și progres apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks