AcasăPoliticaSituație bizară: SUA dă alertă de atac terorist în România, SRI zice...

Situație bizară: SUA dă alertă de atac terorist în România, SRI zice că nu știe nimic!

„Ambasada SUA la București a transmis în această seară un comunicat fără precedent, practic o alertă de atac terorist în România, iar ambiguitățile din text ar putea provoca panică în rîndul a cîteva sute de mii de români. În mod bizar, SRI spune oficial că nu știe nimic și, în consecință, nu ridică nivelul de alertă”, scrie jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob, pe inpolitics.ro.

„Cum sună comunicatul americanilor:

”Alertă de securitate: Ambasada SUA București, România (11 octombrie 2024) Locație: România Eveniment: Amenințare împotriva instituțiilor religioase pentru weekend-ul 11-13 octombrie Ambasada SUA a fost informată cu privire la amenințări care ar putea viza o sinagogă, templu sau moschee din România pentru weekend-ul 11-13 octombrie. Ambasada îndeamnă cetățenii americani să manifeste prudență sporită în apropierea instituțiilor religioase din România în această perioadă. Acțiuni de întreprins: Manifestați prudență sporită și luați în considerare evitarea instituțiilor religioase în această perioadă. Păstrați un profil scăzut. Fiți conștienți de împrejurimi. Revedeți-vă planurile personale de securitate”.

Ambiguitatea vine din faptul că americanii atrag atenția în prima parte a textului asupra unui potențial atac terorist strict la lăcașe de cult evreiești sau musulmane, cum spuneam, o situație în premieră absolută pentru România.

În schimb, în partea a doua a comunicatului, americanii fac tabula rasa și vorbesc de instituții religioase la modul general, ceea ce ar putea include și bisericile.
Ori, în condițiile în care la Iași a început deja și se va derula în următoarele zile marele pelerinaj anual la moaștele Sf.Parascheva, care implică sute de mii de pelerini, se pune întrebarea dacă nu există o situație de mare risc?

Ce ar trebui să facă, în condițiile avertismentului ambiguu al SUA, autoritățile din România, începînd cu prim-ministrul, ministrul de Interne, prefectul de Iași, primarul Iașilor, SRI, legat de un potențial atac terorist în preajma unor ”instituții religioase”?
Ar trebui suspendată acțiunea de la Catedrala Metropolitană din Iași, pentru protecția pelerinilor?
Dacă nu, și se petrece o nenorocire, cine își va asuma răspunderea?

Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI, nu a ajutat prea mult în intervenția din această seară:

”Pînă în prezent, SRI nu are informații care ar putea conduce la solicitarea creșterii nivelului de alertă teroristă, dar ținînd cont totuși de contextul internațional de securitate și de evenimentele religioase care se întîmplă în acest weekend, Serviciul Român de Informații cu structurile competente și împreună cu toate celelalte structuri și instituții din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională, evident că va manifesta o atenție sporită pentru prezervarea stării de securitate în România”.

Ciudată situație: ambasada vorbește de atentat terorist în România, dar SRI spune că nu are informații în acest sens și nu e nevoie să ridice nivelul de alertă teroristă?!!!!

S-a rupt colaborarea SUA – România pe linia informațională în chestiuni de cea mai mare gravitate, cum ar fi siguranța cetățenilor români? Cineva ar trebui să dea niște explicații în regim de urgență, în opinia noastră”.

Articolul Situație bizară: SUA dă alertă de atac terorist în România, SRI zice că nu știe nimic! apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks