AcasăPoliticaInițiativa USR de dotare a saloanelor de spital cu butoane de panică...

Inițiativa USR de dotare a saloanelor de spital cu butoane de panică a fost respinsă în Comisia de Sănătate din Senat

Senatorii PSD și PNL din Comisia de Sănătate din Senatul României au votat împreună pentru a respinge inițiativa USR privind instalarea camerelor de supraveghere și a butoanelor de panică în spitale, ignorând siguranța pacienților și a personalului medico-sanitar.

USR consideră că aceste măsuri sunt esențiale pentru creșterea siguranței și transparenței în sistemul medical românesc, având drept scop protejarea pacienților și asigurarea unor condiții optime de lucru pentru personalul medical. Implementarea unor astfel de măsuri ar contribui la o mai mare transparență și ar proteja și personalul medical de acuzații nefondate.

”Camerele de supraveghere în secțiile sensibile precum ATI, UPU și sălile de operații ar fi permis monitorizarea continuă a evenimentelor din zonele respective, ceea ce ar fi descurajat practicile neetice și ar fi oferit dovezi în cazul unor situații litigioase. Am fi evitat situațiile penibile în care pacienții filmează asistentele, asistentele filmează pe ascuns medicii, iar procurorii, în loc să aibă acces la mijloace de probă obiective, au folosit mijloace de bălăcăreală publică, imagini date televiziunilor”, a declarat Emanuel Ungureanu, deputat USR, unul dintre inițiatorii legii.

Emanuel Ungureanu susține că montarea butoanelor de panică în saloanele de spital ar oferi pacienților un mecanism rapid de alertare în caz de urgență.

”Spitalele trebuie să aibă butoane de alarmare, numai că unele au, altele nu au. La etajul la care a murit Alexandra, la Maternitatea din Botoșani, acel buton nu exista. Obligativitatea este una, cerința din condițiile de acreditare este cu totul altceva. Siguranța și viața pacienților nu ar trebui să fie niciodată puse pe locul doi, iar acreditarea spitalelor nu ar trebui să fie făcută doar de formă, fiecare clădire, fiecare etaj, fiecare dotare ar trebui verificate ca ele să fie exact așa cum scrie în lege și în fișa de acreditare”, a afirmat Emanuel Ungureanu.

USR consideră că respingerea acestei inițiative demonstrează că PSD și PNL ignoră nevoile reale ale sistemului medical. Într-o perioadă în care criza din sănătate este resimțită profund, iar încrederea pacienților în instituțiile medicale este tot mai scăzută, astfel de măsuri ar fi reprezentat un pas în direcția corectă.

USR speră ca votul din plenul Senatului să infirme raportul de respingere dat de Comisie.

Articolul Inițiativa USR de dotare a saloanelor de spital cu butoane de panică a fost respinsă în Comisia de Sănătate din Senat apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks