AcasăPoliticaCozmin Gușă: Americanii se implică public în alegerile din R. Moldova cu...

Cozmin Gușă: Americanii se implică public în alegerile din R. Moldova cu mesaje de la Casa Albă, dar efectul ar putea fi unul de bumerang contra favoritei lor, Maia Sandu

„Duminică vor avea loc, în sfârșit, alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Despre aceste alegeri v-am tot povestit în timpul acestui ultim an, în care am analizat situația din Moldova=Republica Soros, după cum am botezat-o, proasta administrare a Moldovei, felul în care Maia Sandu nu prea a ținut cont de interesul național și s-a hazardat în fel de fel de aventuri geopolitice în zona euroatlantică, care au rămas fără recompensă financiară. Referitor la aceste alegeri din Moldova, sunt peste 10 candidați, vreo 12, Maia Sandu nu participă la dezbatere, exact pe modelul lui Iohannis, atunci când s-a reales, în anul 2019. Și în Moldova, la fel ca în România, presa este ultra-majoritar aservită. Acele televiziuni sau mijloace de presă care emiteau liber sau erau influențate de la Moscova au fost închise, au fost eliminate din dezbatere, repet”, scrie, pe solidnews.ro, analistul politic Cozmin Guşă.

„Apoi institutele de sondare au măsluit rezultatele de măsurare din ultimul an, deci nici noi, dar mai ales publicul moldovenesc, care este așteptat să voteze, nu știm, nici unii, nici alții, cum stau treburile în mod real din punctul de vedere al competiției politice. Moldova, știți mai ales din dezbaterile de la Gold FM, este dominată de George Soros, din rețeaua căruia au fost aleși în toate funcțiile de conducere oameni, de la justiție până la sistemul bancar Altfel țara este populată de frați de-ai noștri, oameni săraci și fără perspective. Țara, care astăzi este a lui Soros, nu are flotabilitate economică, nu are solvabilitate pe termen mediu și lung, România fiind obligată, în mod subteran, să furnizeze acest sprijin. Spre exemplu, ca să știți, noi susținem Moldova din punct de vedere energetic, cu energie electrică, dar mai ales gaz; furnizăm acest suport „pe caiet”, adică bani nu primim, o să-i primim la Sfântu’ Așteaptă.

Pe acest fundal, azi-noapte, a venit mesajul Casei Albe, emis chiar de către purtătorul de cuvânt, atenție, al Casei Albe, referitor la micuța Moldova, necunoscută pentru americani. John Kirby zice textual: „Rusia încearcă să submineze viitoarele alegeri prezidențiale din Republica Moldova și a cheltuit milioane de dolari pentru a face acest lucru”. Nu ne îndoim că e așa, după cum nu ne îndoim că America, dar pe banii altora, a cheltuit bani în favoarea Maiei Sandu, bani guvernamentali, pentru ca să fie realeasă Maia Sandu, adică cumva treburile sunt paritare. Care este adevărul? Adevărul este că sunt candidați și oameni de afaceri rusofili și rusofoni, dar asta nu e nicio noutate în Moldova. Așa a fost, este și va fi mereu într-o țară unde peste 50% dintre cetățeni vorbesc și gândesc în limba rusă. Marele necaz este că tot cam atâția sunt cetățeni români, nu aceiași, dar tot peste 50%, iar România nu se implică cu nimic în acele alegeri, unde, repet, jumătate din populație are cetățenie română. Dar și mai marele necaz este că UE și NATO nu par atractive pentru moldoveni deloc din punct de vedere economico-militar. În UE se observă limpede cu lumea a început să se răcească și asta nu este un deziderat pentru niciun moldovean, iar, pe de altă parte, e limpede că NATO vrea război și mai ales și chiar la granița Moldovei, ceea ce nu o face foarte atractivă, apropo de liniștea unor oameni pașnici, ai unei țări neutre din punct de vedere militar, cum s-a declarat Moldova, și în acordul cetățenilor săi.

De ce zic în titlu că este un efect de bumerang? Tocmai din acest motiv, pentru că oamenii ăia, mulți dintre ei vorbesc și gândesc rusește, și deoarece Statele Unite ale Americii nu reprezintă un brand simpatic în Moldova, este o propagandă de zeci de ani care nu a prins la moldoveni, și nici perspectiva actuală, care se vede în interiorul Statelor Unite, nu este una atractivă pentru acest cetățeni moldoveni. Poate brandul România să fi fost mai atractiv, dar nu s-a făcut nimic pentru asta, iar brandul România ar fi fost atractiv doar pentru că noi, ca stat, am dat cetățenie la peste 1 milion de moldoveni, care astăzi pot călători fără vize. Ce va ieși, vom vedea. Nu miroase bine și, dacă vreți, un mic butoi cu pulbere, dar cu caracter puternic exploziv, vizualizez eu în acest moment ca fiind Moldova în următoarele săptămâni”, scrie Guşă.

Articolul Cozmin Gușă: Americanii se implică public în alegerile din R. Moldova cu mesaje de la Casa Albă, dar efectul ar putea fi unul de bumerang contra favoritei lor, Maia Sandu apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks