AcasăPoliticaCiolacu: Anul viitor, românii plătesc aceleaşi impozite pe proprietate

Ciolacu: Anul viitor, românii plătesc aceleaşi impozite pe proprietate

Guvernul amână până la 1 ianuarie 2026 aplicarea noului mod de calcul al valorii impozabile pentru clădiri, pe baza valorii din studiile de piaţă, urmând ca anul viitor să se plătească aceleaşi taxe pe proprietate, a anunţat, miercuri, prim-ministrul Marcel Ciolacu.

 

Principalele declarații ale premierului, în ședința de Guvern:

Am susținut că trebuie să facem din construcția de cămine studențești o prioritate națională. Începem să probăm asta în mod concret. Alocăm azi fonduri suplimentare pentru educație, de peste 780 de milioane de lei. Este o primă tranșă de bani pentru realizarea sau reabilitarea de cămine și cantine studențești și pentru a accelera digitalizarea în universități.

* Altă investiție importantă este să susținem copiii din medii defavorizate să meargă la școală și grădiniță ca să combatem abandonul școlar. Orice copil dintr-o familie care are nevoie de sprijin va primi 500 de lei ca tichete sociale. Banii pot fi folosiți pentru rechizite și îmbrăcăminte. Conform estimărilor, peste 400 de mii de copii dezavantajați vor primi acest sprijin.

* Aprobăm azi finanțarea a două mari proiecte feroviare deja începute, de peste 320 de kilometri, susținute prin PNRR. Vom avea asigurată o parte din cofinanțare de la Banca Europeană de Investiții, de 600 milioane de euro.

Este vorba de electrificarea și reabilitarea liniei Cluj-Oradea-Episcopia Bihor și modernizarea liniei feroviare Caransebeș-Timișoara-Arad.

* Continuăm să investim în dezvoltarea Portului Constanța, obiectiv strategic al României. Ținta este transformarea lui într-un hub logistic la Marea Neagră. Finanțăm cu peste 750 de milioane de lei lucrări de reabilitare pentru a asigura un al doilea acces feroviar în Portul Constanța.

* Menținem ritmul investițiilor în infrastructura rutieră și aprobăm primele fonduri pentru varianta de ocolire Vaslui. Alocăm și peste 500 de milioane de lei ca să reabilităm drumul național Giurgiu-Ghimpați, de 36 de kilometri.

* Avem noutăți importante și în domeniul fiscal și, surpriză, sunt vești bune! Anul viitor românii plătesc acelaeași impozite pe proprietate! Am amânat până la 1 ianuarie 2026 aplicarea noului mod de calcul a valorii impozabile pentru clădiri, pe baza valorii din studiile de piață. Până atunci, Ministerul Finanțelor trebuie să își construiască o structură specializată, iar Agenția de Cadastru are obligația de a furniza date către această structură.

* Am preluat solicitările mediului de afaceri și în cazul obligativității firmelor de a folosi automate de produse și case de marcat electronice legate la serverele Fiscului. E vorba de o nouă tehnologie ce tipărește pe bon informații tip cod QR. Este evident că mulți agenți economici din zona IMM-urilor nu sunt pregătiți încă, astfel că am extins termenul-limită până la 1 septembrie 2025.

* Alte vești bune vin în privința accizei la bere. Până acum, nivelul accizelor la bere se actualiza la 1 ianuarie cu inflația pe ultimele 12 luni, calculata în septembrie anul anterior. Propunem un alt model de calcul, de fapt unul cerut de industrie: un calendar de creștere graduală a accizelor la bere pentru o mai bună predictibilitate.

* Am văzut ieri anumiți politicieni disperați să inventeze scenarii iresponsabile despre cum Rusia va profita la alegerile prezidențiale din România. Să fie clar, cât timp voi fi premier, nu va exista vreo imixtiune a Rusiei în procesul electoral de la noi! Dimpotrivă, facem tot ce putem ca să diminuăm influența Rusiei în regiune. Iar cel mai bun mod este să aprobăm azi noi măsuri de sprijin pentru Republica Moldova, în domeniul energiei și al infrastructurii rutiere. Susținerea guvernului pro-european de la Chișinău și a președintei Maia Sandu este marea noastre prioritate. Știu sigur că Rusia înțelge asta cu claritate din acțiunile României din ultima vreme

Articolul Ciolacu: Anul viitor, românii plătesc aceleaşi impozite pe proprietate apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks