Ziua Armatei este celebrată în onoarea militarilor români şi pentru evocarea faptelor de arme şi a evenimentelor cu semnificaţie majoră din istoria modernă şi contemporană a Armatei Române.
Ziua marchează momentul simbolic în istoria poporului român al eliberarii de către Armata Regală Română a ultimelor localităţi din Transilvania aflate sub ocupaţie străină, la data de 25 octombrie 1944. Unităţile Armatei Române au continuat să ducă acţiuni militare pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind prin jertfe şi sacrificii la victoria obţinută la 9 mai 1945, care a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.
Data de 25 octombrie a fost stabilită ca Zi a Armatei Române pentru a aniversa eliberarea definitiva a teritoriului naţional temporar ocupat în urma Dictatului de la Viena, prin Decretul nr. 381 din 01.10.1959.
Din 1830, anul înfiinţării armatei romane moderne, în tradiţia românească nu a existat o zi dedicata exclusiv sărbătoririi acestei instituţii. Armata Romăna a participat anual la manifestarile prilejuite de Ziua Înălţării Domnului, devenita Ziua Eroilor după Primul Război Mondial, şi la cele dedicate Zilei Naţionale, sărbătorită în 10 mai, de Ziua Regelui. În primii ani după sfârşitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Ziua fortelor armate române a fost sărbatorita pe 2 octombrie.
Articolul Românii sărbătoresc astăzi Ziua Armatei. Ceremonii militare şi religioase în ţară şi în străinătate apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro