AcasăPoliticaPremierul Marcel Ciolacu: România nu va fi atrasă în niciun război. Pacea,...

Premierul Marcel Ciolacu: România nu va fi atrasă în niciun război. Pacea, stabilitatea și securitatea României sunt garantate sută la sută prin Parteneriatul Strategic cu SUA și prin apartenența la NATO

Premierul Marcel Ciolacu a declarat la ceremonia militară și religioasă organizată cu prilejul Zilei Armatei României că România nu va fi atrasă în niciun război. Pacea, stabilitatea și securitatea României sunt garantate sută la sută prin Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii și prin apartenența la NATO.

 

”Marcăm azi opt decenii de la încheierea operațiunilor Armatei Române în  Al Doilea Război Mondial pe teritoriul țării. Eliberarea orașului Carei, ultima localitate din Transilvania aflată încă sub ocupație, a căpătat o semnificație cu totul aparte.

Acest moment, a devenit, în timp, simbolul luptei militarilor români pentru libertatea poporului nostru, iar 25 octombrie ziua în care sărbătorim și cinstim Armata României și pe militarii săi.

Astăzi avem, înainte de orice, datoria de a ne gândi, în primul rând, la cei căzuți pe câmpurile de bătălie. La toți cei care, în războaiele trecute sau, în misiunile mai recent, și-au dat viața în numele națiunii. Suntem, azi, aici, la Mormântul Ostașului necunoscut pentru arăta românilor și întregii lumi că acest neam nu-și va uita niciodată eroii!
Exprim recunoștința mea profundă tuturor militarilor căzuți la datorie sau răniți în misiunile din teatrele de operații sau de pe teritoriul național. Toți reprezintă exemple de curaj și iubire de patrie, sunt modele pentru demnitatea cu care au trecut peste aceste suferințe. Îi asigur că vom fi alături și de familiile lor, indiferent de situație, și îi vom sprijini mereu.
Transmit un mesaj de apreciere și mulțumiri întregului personal al Armatei României, în activitate, în rezervă sau retragere. Ca fiu de ofițer, știu că a-ți servi țara nu este doar o profesie, este un destin asumat în numele unor idealuri esențiale pentru dezvoltarea națiunii noastre.

Iar cele două cuvinte, onoarea și patria, ce reprezintă deviza de pe fiecare drapel de luptă al Armatei Române, trebuie să ne ghideze pe toți. Cu gândul la jurământul față de țară, trebuie să fim responsabili – chiar dacă azi a început campania electorală și suntem competitori politici.

Doamnelor și domnilor,

Trăim vremuri complicate, cu un război la graniță și trebuie să facem față unei situații de securitate ce generează provocări neîncetate. Ca premier, prioritatea mea este ca țara noastră să se dezvolte în pace și liniște. Iar România nu va fi atrasă în niciun război. Pacea, stabilitatea și securitatea României sunt garantate sută la sută prin Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii și prin apartenența la NATO.
Însă actuala situație ne obligă să accelerăm ritmul de modernizare a armatei. Ne obligă să investim masiv în industria de apărare. Cu cei 2,5% din PIB pentru Apărare, ne vom dota cu sisteme de armament de ultimă generație pentru toate categoriile de forțe armate. În egală măsură, vom asigura resurse umane foarte bine instruite și motivate pentru performanță.
Totodată, vom continua să susținem Ucraina să-și apere independența și suveranitatea, această susținere fiind vitală pentru a asigura pacea României. Și vom sprijini din toate puterile Republica Moldova pentru a-și păstra orientarea pro-europeană. Sunt două ancore pe care le vom consolida în fața încercărilor Rusiei de a destabiliza regiunea – și politic, dar și economic.
În final, mă adresez acum tinerilor care au depus azi jurământul de credință. Dragi studenți, v-ați legat prin jurământ destinul de cel al patriei. Așa va rămâne pentru voi un reper esențial al carierei militare și al întregii vieți. Știu asta de la tatăl meu și vă îndemn să fiți mândri de alegerea voastră!
Vă felicit că vă alăturați unei instituții de elită și vă doresc mult succes!

Articolul Premierul Marcel Ciolacu: România nu va fi atrasă în niciun război. Pacea, stabilitatea și securitatea României sunt garantate sută la sută prin Parteneriatul Strategic cu SUA și prin apartenența la NATO apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks