AcasăPoliticaDan Dungaciu: Ca să înţelegeţi, Transnistria a fost dată ruşilor de către...

Dan Dungaciu: Ca să înţelegeţi, Transnistria a fost dată ruşilor de către americani, în 2001, ca şi compensaţie pentru extinderea NATO, iar R. Moldova a fost neglijată de către occidentali; să o recuperezi acum e extrem de greu

Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, geopolitician și analist, a discutat despre modul în care Republica Moldova a fost neglijată după anul 2001, odată cu victoria Partidului Comunist condus de Voronin. Acesta a explicat că victoria neașteptată a comuniștilor a provocat un șoc pentru americani și occidentali. Această schimbare a determinat o reacție de izolare din partea Occidentului, scrie gandul.ro.

Victoria Partidului Comunist în 2001, sub conducerea lui Vladimir Voronin, a șocat comunitatea internațională. Această victorie a determinat o reacție de abandon din partea Statelor Unite și a aliaților occidentali. Această alegere a marcat un moment istoric, accentuând temerile legate de revenirea comunismului în Europa de Est.

„Republica Moldova a fost abandonată în 2001, după victoria lui Voronin, pentru că a fost un șoc pentru americani și occidental să vadă că un partid comunist obține puterea legal. Pentru prima dată în istorie când au văzut cine a câștigat cu majoritate constituțională, Partidul Comunist”, afirmă Dungaciu.

Dungaciu a detaliat și despre perioada din 2002, când s-a luat decizia de integrare a României în NATO. Rușii au fost extrem de îngrijorați de această apropiere a Alianței Nord-Atlantice și au cerut explicații. Americanii au răspuns atunci că vor să înceapă negocieri. Această dinamică a avut consecințe geopolitice în regiune și a influențat stabilitatea Republicii Moldova.

„2002 au decis integrare NATO. Noi ne-am dus în 2004 oficial, dar în 2002 s-a decis. Rușii au zis stați puțin, voi ce faceți? Aduceți NATO așa de aproape. Noi nu negociem. Și au zis americanii: da, hai să negociem”, spune Dungaciu.

Dungaciu a explicat cum situația din Republica Moldova a fost influențată de concesiile făcute de occidentali rușilor în schimbul extinderii NATO. Acesta a arătat că Transnistria a fost cedată rușilor, iar această concesie a avut la bază pierderea speranței occidentale în transformarea politică de la Chișinău. Astăzi, în contextul actual, există riscul ca Occidentul să abandoneze Republica Moldova, considerând că eforturile de susținere nu mai dau rezultate.

„Au dat Transnistria rușilor, ca să facă o concesie pentru extinderea NATO, inclusiv pentru că au văzut rezultatul electoral de la Chișinău, și au zis: ‘nu e nicio speranță’. Problema astăzi în Republica Moldova este că la câte probleme are Occidentul și America în acest moment, dacă o să zică: ‘noi am încercat, dar nu se poate’. Asta e problema Republicii Moldova. ‘Noi am încercat, dar nu se poate.’”, afirmă acesta.

În continuare, Dungaciu a vorbit despre necesitatea unor acțiuni instituționale pentru a susține Republica Moldova. El a conturat faptul că este îngrijorat de anumite declarații pe care le-a auzit recent. Dungaciu consideră că acestea sunt nepotrivite și dăunătoare pentru menținerea Republicii Moldova pe harta intereselor geopolitice. În opinia sa, doar gesturile și măsurile concrete pot asigura viitorul acestei țări.

„Nu vreau să dau nume aici, dar aud niște declarații. Mă îngrozesc, domnule, niște declarații care mă îngrozesc. Nu cu asemenea declarații trebuie ținută în Republica Moldova pe hartă, ci cu gesturi instituționale”, încheie Dungaciu.

Articolul Dan Dungaciu: Ca să înţelegeţi, Transnistria a fost dată ruşilor de către americani, în 2001, ca şi compensaţie pentru extinderea NATO, iar R. Moldova a fost neglijată de către occidentali; să o recuperezi acum e extrem de greu apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks