AcasăPoliticaCornel Nistorescu: „Campania electorală cu sosuri, cu prăjeli, cu paiete, cu putori,...

Cornel Nistorescu: „Campania electorală cu sosuri, cu prăjeli, cu paiete, cu putori, cu siropuri; Nici o problemă a României nu este valabilă dacă nu încape într-un show. Dacă nu pote fi măcar o temă de show, nu există. Show de televiziune, show de miting cu mulțimi cărate cu autobuze, show de radio, de podcast, de umblat prin mulțime. Se numește baie de mulțime fără săpun. Ce, „Mărim salariile și pensiile” nu este tot un show? Trei secunde de iluzie. „Nu crește nicio taxă” nu este tot un show?”

„Show pe clădiri, pe mașini, pe panouri, pe oameni. Model american. Urmează să mai apară pancartele agățate de gîtul pisicilor și al cînilor vagabonzi pe care să scrie „Votați PSD”,„Votați PNL”, „Votați AUR”, „Mîncăm USR!”. Stil american. Dacă nu este interzis, este permis. Și delir, și prostie, și paranoia, și grotesc. Cu mama, cu tata, cu cățelul, chiar și cu indivizi care nu știu cum te cheamă și ce vrei. Cu candidați care sunt gata să facă orice ca să fie văzuți, „să se vadă”, cum zic ei”, scrie, în Cotidianul, jurnalistul Cornel Nistorescu.

„Gogonatele perioadei sunt la Pro TV și la Antena 3. Cu sosuri, cu prăjeli, cu paiete, cu putori, cu siropuri. La Realitatea Plus se difuzează doar show-ul isteriei. La România TV, show-ul mincinoșilor. Cu spectatori, cu prieteni, cu sosuri picante, cu minciuni și cu șocuri, cu surprize, cu muzică și decor. Mai mult decît un circ. Scena se umple de paiațe și de maimuțe. Un fel de politică la Teatrul „Constantin Tănase” mutat în stradă, în piețe și în manej. Chiar și în altar. Vor trece și în cimitir. Bisericile susțin și impun candidați. Sighiartău a apărut după rugăciuni. Prin interpuși candidează și morții.

Totul se joacă la umbra marelui actor.

Nici o problemă a României nu este valabilă dacă nu încape într-un show. Dacă nu pote fi măcar o temă de show, nu există. Show de televiziune, show de miting cu mulțimi cărate cu autobuze, show de radio, de podcast, de umblat prin mulțime. Se numește baie de mulțime fără săpun. Ce, strînsul mîinilor și „contați pe noi” nu este tot un show? „Mărim salariile și pensiile” nu este tot un show? Trei secunde de iluzie. „Nu crește nici o taxă” nu este tot un show? „Mutăm guvernul în altă clădire și în altă piață” tot show se numește. Mersul lui Becali cu George Simion de gît nu este tot un show electoral? Îl arată ca pe o oaie! Campania este o foame de spectacol. Mai corect spus, o vomă de spectacol. Cît mai violent, cît mai colorat, cît mai atrăgător, cît mai grotesc. Nu contează ce zici. Nici ce gîndești. Nici ce suferi. Nici ce visezi. Este campanie. Poți minți cît nu poate duce mintea omenească. Poate totuși iese ceva ceva. Dacă nu, totul se iartă.

A fost carnaval. A fost circ. A fost campanie”, scrie Nistorescu.

Articolul Cornel Nistorescu: „Campania electorală cu sosuri, cu prăjeli, cu paiete, cu putori, cu siropuri; Nici o problemă a României nu este valabilă dacă nu încape într-un show. Dacă nu pote fi măcar o temă de show, nu există. Show de televiziune, show de miting cu mulțimi cărate cu autobuze, show de radio, de podcast, de umblat prin mulțime. Se numește baie de mulțime fără săpun. Ce, „Mărim salariile și pensiile” nu este tot un show? Trei secunde de iluzie. „Nu crește nicio taxă” nu este tot un show?” apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks