„Datele publice consultate de G4Media arată că guvernele conduse de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au alocat în 2023 și 2024 peste 111 milioane de lei pentru cumpărarea, construirea sau dotare de biserici în diaspora. E vorba de bani alocați din bugetul statului, adică din taxele și impozitele plătite de contribuabili, și direcționați fără nici o condiție către diferite unități de cult, majoritatea ortodoxe. Nu e vorba de împrumuturi, ci de fonduri nerambursabile. În paralel, investițiile guvernului în educație pentru copiii români din străinătate au fost inexistente”, scrie g4media.ro.
Datele furnizate de Secretariatul General al Guvernului arată că Secretariatul de Stat pentru Culte a cheltuit 79,5 milioane de lei în 2023 și 2024 pentru lăcașuri de cult. Datele de pe site-ul oficial arată că Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a alocat doar într-o singură sesiune de proiecte peste 31,5 milioane de lei pentru lăcașele de cult din străinătate.
De notat că programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR adoptat luni în parlament prevede explicit ”continuarea finanțării cultelor religioase cel puțin la nivelul actual”.
În anul 2023, Secretariatul de Stat pentru Culte a acordat sprijin financiar în valoare de 23.726.808 lei unui număr de 49 de unități de cult din străinătate, pentru lucrări de reparare și construire a lăcașurilor de cult, pentru achiziționarea unor imobile necesare desfășurării activității unităților de cult și pentru întreținerea și funcționarea acestora, potrivit răspunsului oficial.
Suma totală acordată în anul 2023, ca sprijin financiar unităților de cult din afara granițelor țării aparținând Bisericii Ortodoxe Române pentru achiziționarea unor imobile necesare desfășurării activității acestora este de 6.150.000 de lei: Parohia ”Sf. Andrei”, Ladispoli, Italia, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei – 150.000 lei; Parohia ”Sf. M. Mc. Gheorghe”, Londra, Marea Britanie, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale – 6.000.000 lei.
În anul 2023, cea mai mare valoare a unui sprijin financiar acordat de către Secretariatul de Stat pentru Culte unei unități de cult din afara României din cadrul Bisericii Ortodoxe Române pentru achiziționarea unui imobil necesar desfășurării activității acesteia este de 6.000.000 de lei, acordat Parohiei ”Sf. M. Mc. Gheorghe” din Londra, Anglia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, pentru achiziționarea unei biserici în Londra. Menționăm că Londra era singura capitală a unei țări occidentale cu mari comunități de credincioși români unde unitățile de cult din cadrul Bisericii Ortodoxe Române nu aveau în proprietate un lăcaș de cult. Acordarea sprijinului financiar s-a făcut prin adoptarea la nivelul Guvernului României a Memorandumului nr. C-2207/06.12.2023.
În anul 2024, până în prezent, Secretariatul de Stat pentru Culte a acordat sprijin financiar în valoare de 55.863.620 de lei unui număr de 33 de unități de cult, din străinătate, pentru lucrări de reparare și construire a lăcașurilor de cult, pentru achiziționarea unor imobile necesare desfășurării activității unităților de cult, pentru întreținerea și funcționarea acestora și pentru organizarea unor simpozioane cu caracter cultural-religios.
Suma totală acordată în anul 2024 ca sprijin financiar unităților de cult din afara României din cadrul Bisericii Ortodoxe Române pentru achiziționarea unor imobile necesare desfășurării activității acestora este de 28.021.000 de lei: Parohia ”Zămislirea Maicii Domnului” – La Rustica, Roma, Italia, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei -1.100.000 lei; Parohia “Bunavestire și Sf. Ier. Calinic de la Cernica și Svithun de Winchester”, Stavanger, Norvegia, Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord – 2.500.000 lei; Parohia ”Sf. Parascheva și Sf. Genoveva”, Paris, Franța, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale – 18.200.000 lei; Centrul Eparhial Roma, Italia, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei – 6.221.000 lei.
Anul acesta, cea mai mare valoare a unui sprijin financiar acordat de către Secretariatul de Stat pentru Culte unei unități de cult din afara României din cadrul Bisericii Ortodoxe Române pentru achiziționarea unui imobil este de 18.200.000 de lei, acordat parohiei ”Sf. Parascheva și Sf. Genoveva” din Paris, Republica Franceză. Acordarea sprijinului financiar s-a făcut prin adoptarea la nivelul Guvernului României a H.G. nr. 1214/2024.
Parohia ”Sf. Parascheva și Sf. Genoveva”, Paris, Franța, din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, a solicitat sprijin financiar Secretariatului de Stat pentru Culte pentru achiziționarea unui imobil și transformarea acestuia în capelă, școală pentru mai multe tranșe de vârstă și sală multifuncțională, toate trei cu scopul de a servi unei lucrări sociale concrete de sprijinire a comunității românești din Paris.
Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a primit un sprijin financiar de 6.221.000 pentru a fi achiziționat un imobil, în Roma, în vederea organizării unui centru social, de găzduire a copiilor bolnavi care vin la tratament, la spitalul Bambino Gesù sau la alte spitale de profil pediatric din capitala Italiei, însoțiți fiind de familiile lor. Centrul social se va afla în vecinătatea spitalului Bambino Gesù (în același cartier, Gianicolense) și va răspunde tuturor cerințelor tehnice, logistice și administrative spre a fi utilizat în scop social-filantropic.
Banii au fost alocați conform prevederilor Legii nr. 114/2007 și ale Legii nr. 326/2023, potrivit Secretariatului pentru Culte.
Bani alocați de Departamentul pentru Românii de pretudindeni doar în 2024 (peste 31,5 milioane lei):
Uniunea Bisericilor Creștine Adventiste de Ziua a Șaptea din Spania – 1,5 milioane lei
Mănăstirea Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului din Elveția – 1,5 milioane lei
Asociația cultului penticostal din Italia – 0,5 milioane de lei
Parohia Ortodoxă Română Botezul Domnului, Construcție Biserică Fonte Nuova – 1,6 milioane lei
Parohia Ortodoxă Română sfinții mucenici Epictet și Astion – 0,4 milioane lei
Parohia ortodoxă Como – 2 milioane lei
Mănăstire ortodoxă Sf. Pantelimon Italia – 1 milion lei
Parohia Sf. Paraschiva Madrid – 1,5 milioane lei
Biserica ortodoxă Sf. Parascheva Bruxelles – 1,3 milioane lei
Biserica Ortodoxă din Nisa (Franța) – 1,5 milioane de lei
Complex mănăstiresc Godoncourt (Franța) – 1,5 milioane lei
Biserica ortodoxă Parla (Spania) – 1,4 milioane lei
Mitropolia Ortodoxă din Franța – 1,6 milioane lei
Mănăstirea Buna Vestire Rossiers (Franța) – 1 milion lei
Parohia ortodoxă Verona – 0,7 milioane de lei
Parohia ortodoxă Padova – 1,1 milioane lei
Episcopia ortodoxă a Spaniei și Portugaliei – 2 milioane de lei
Mitropolia ortodoxă a Germaniei – 2 milioane de lei
Parohia ortodoxă Pavona – 1,1 milioane lei
Mănăstirea Țiganca (Republica Moldova) – 1,6 milioane lei
Fundația Prietenii Parohiei Sf. Vasile (Olanda) – 1,2 milioane
Cumpărarea bisericii din Ludwigshafen (Germania) – 2 milioane
Biserica Ortodoxă Swansea (UK) – 0,5 milioane
Parohia ortodoxă sf. Dimitrie și Ioan (Franța) – 1 milion lei”, scrie g4media.ro.
Articolul USR, atac în Ajunul Crăciunului la adresa guvernelor care au alocat bani pentru susţinerea bisericilor românilor din Diaspora apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro