„Lucrurile se arată singure. Ies la iveală precum coroanele copacilor care se ridică din întuneric în lumina zorilor de zi revărsată peste muntele de după care încet-încet apare soarele adevărului. Lucrurile se adună de peste tot. Din crăpături, din hîrtii, din vorbe. Chiar și din tăcere. Nu ai cum să le ocolești. Nu mai ai cum să scapi de ele”, scrie, în Cotidianul, jurnalistul Cornel Nistorescu.
„Chiar mă miră că, în loc să ne spună pe scurt ce-a aflat de la Iohannis și ce a găsit la Cotroceni, Ilie Bolojan a ales să ne spună povestea modestiei sale cu un bagaj mic și cu o călătorie pînă acasă pe o cursă de linie, alături de popor. Este povestea modestiei spusă cu o modestă și simpluță tehnică de comunicare.
Marcel Ciolacu a fost mai scurt, dar și mai gras la conținut. Că-l doare și mîna și procesul de formulare. Șapte vorbe, opt idei.
„România rămâne un apărător al valorilor democratice pe care Europa le împărtășește cu SUA. Toate autoritățile române sunt angajate în organizarea unor alegeri libere și corecte, oferind cetățenilor puterea de a decide și garantând libertatea votului”.
Niște valori pe care tocmai el le apără de le ia dracu’. Ce naiba, nu este și el „angajat în organizarea unor alegeri libere și corecte, oferind cetățenilor puterea de a decide și garantând libertatea votului?”.
Cam la fel a fost și ieșirea ministrului de Interne. Cu aerul său rece, sîsîit și sec, de milițian fălcos, în loc să ne spună ce știe despre grupul care a pus la cale trîntirea alegerilor, o ține pe la ușile oamenilor în percheziții matinale. Doar n-o să toarne despre el, despre Iohannis, despre SRI și despre ceilalți. Poate găsește pînă la urmă ceva. Un rahat de probă. Dacă nu, măcar stîrnește niște frică, bună și aia la următoarea tură a alegerilor din luna mai.
Și ce a declarat el?
„Noua administraţie de la Washington proiectează o transformare rapidă a arhitecturii relaţiilor internaţionale şi mediului de securitate. În faţa acestor schimbări dinamice, România trebuie să se adapteze rapid şi să îşi construiască o poziţie solidă şi proactivă”.
Se vede de la începutul declarației că vrea s-o împingă sub covor. Se schimbă lumea, nimic altceva. Nimeni n-a trîntit alegerile. Nimeni n-a falsificat. Nimeni n-a furat voturi. Nimeni n-a păpat camioane de bani de la buget. Nimeni n-a mituit poporul pentru voturi. Nimeni n-a încălcat legea. Alegerile s-au anulat din senin. Autor necunoscut. De vină este numai clarificarea. Curva aia de clarificare. Trebuie să sărim pe ea. Cele mai bune mijloace pentru a dezvolta acest demers este „o clarificare cu succes”.
Și raportează ca la circ. Adică pe dos. Mai multe percheziții, mai multe gonflabile. Mai multe explicații. Mai multe clarificări. Trebuie să găsim „cele mai bune mijloace pentru a dezvolta acest demers de clarificare cu succes”.
Să-i clarificăm pînă amețesc! E clar? Nu-i decît vina noastră. N-am clarificat suficient. După ce ne lămurim pe noi, musai trebuie să-i clarificăm și pe ei. Mai mult, mai îndesat, mai în engleză!
-Frați români! Cu toții suntem vinovați. N-am clarificat destul!
Știați că la șmecheri și la politicieni și nimicul poate fi clarificat și împachetat frumos. Pe urmă „să identificăm proiecte care pot fi reciproc avantajoase pentru SUA şi România, aşa cum am discutat cu ocazia întâlnirii pe care am avut-o anul trecut la Washington cu senatorul Marco Rubio”.
Se subînțelege. Tot cu Predoiu în guvern pentru că știe deja pe cineva la Washington. Poate chiar premier. Anul trecut, a băut o bere cu unul care a ajuns secretar de stat.
Situația tensionată scoate la iveală și o anume prostie militantă și patriotică. Crin Antonescu, după ce-a ajuns cu avionul României prin copaci, are o soluție obligatorie.
„În acest moment trebuie să o facă Ilie Bolojan. Trebuie să contacteze la vârf administraţia americană şi să explice foarte clar care este situaţia în România, de ce s-au anulat alegerile şi cum nu există niciun dubiu că în România vor fi alegeri democratice şi acele valori care sunt la baza alianţei dintre noi şi americani nu sunt în pericol şi vor fi respectat”.
Jucătorul explică bine cu mîna dreaptă și cu piciorul stîng, în franceza lui de baltă. „Nu există nici un dubiu” că vom fi corecți. Chiar mai mult decît am fost. Vom pune voturi și la cine recomandă ei. Dacă Interimarul nu știe cu cine să vorbească, să-i ademenească la un poker. Sau la o bere și să le explice. Sau să-l trimită pe Nicușor Dan să dea peste ei la Paris. Că și primarul are idei patriotice de capră obligată să behăie ca să nu tacă.
„Preşedintele interimar, Ilie Bolojan, şi ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, au obligaţia să obţină un loc la masa discuţiilor de la Paris convocate de urgenţă de Emmanuel Macron”.
Dacă nu obțin, să intre pe geam. Să arate ce politicieni de nădejde mai are țara!”, scrie Nistorescu.
Articolul Cornel Nistorescu: „În loc să ne spună ce-a aflat de la Iohannis și ce a găsit la Cotroceni, Bolojan a ales să ne spună povestea modestiei sale cu un bagaj mic și cu o călătorie pînă acasă pe o cursă de linie, alături de popor. Este povestea modestiei spusă cu o modestă și simpluță tehnică de comunicare. Ciolacu a fost mai scurt, dar și mai gras la conținut. Că-l doare și mîna și procesul de formulare. Șapte vorbe, opt idei” apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro