Directorul executiv al Festivalului Internaţional ‘George Enescu’, Mihai Constantinescu, a afirmat marţi că programul acestei ediţii este unul ideal, care durează patru săptămâni şi are multe surprize.
‘Este un program ideal, care mai conţine şi alte surprize, pe care le pregătisem pentru publicul din România şi nu numai. (…) Sunt multe lucruri frumoase pe care acest program le pregăteşte sau le-a pregătit şi sperăm să le şi realizăm. Ne va fi greu. Am discutat ieri cu domnul Vladimir Jurowski şi am stabilit să căutăm, împreună şi cu orchestrele şi cu artiştii, modalităţi care să permită organizarea acestor concerte în mare măsură aşa cum le-am planificat noi, lucru care o să fie foarte dificil’, a spus Constantinescu la conferinţa de presă dedicată anunţării evenimentului.
Mihai Constantinescu a arătat că festivalul este ‘o ediţie mare, de patru săptămâni, prima de asemenea factură’ organizată de ARTEXIM.
‘Însă, sincer să vă spun, atâtea intervenţii ce am avut din partea multor orchestre să participe la această ediţie jubiliară, a XXV-a, încât a trebuit ca până la urmă să cedăm şi să le oferim acest spaţiu de participare, pentru că este o onoare şi pentru noi, şi pentru ei să participe la acest eveniment. În fond, fiecare din ei prezintă o lucrare de George Enescu, în memoria marelui compozitor, ca o recunoştinţă pentru ceea ce a scris, pentru ceea ce a făcut şi lucrul acesta ne bucură pentru că, în cursul celor 30 de ani de când ne ocupăm în mod constant de Festival, lucrările lui George Enescu au început să fie cântate de cele mai mari orchestre, de cei mai mari interpreţi şi Enescu a început să-şi redobândească locul pe care unii l-au contestat, alţii nu l-au recunoscut, dar el îl avea dintotdeauna în cultura universală’, a mai spus Constantinescu.
El a informat că la această ediţie şi-au anunţat participarea ‘colective importante, mari’.
‘Sunt multe lucruri noi, sunt artişti noi care participă, sunt unii care sunt deja cunoscuţi şi abia aşteptaţi în România. Sunt tineri care sunt câştigători, laureaţi ai Concursului ‘George Enescu’, pe care i-am programat în concertele noastre. (…) Noi vom avea grijă să asigurăm toate condiţiile unei siguranţe sanitare. (…) Sperăm ca până atunci, aşa cum am discutat cu majoritatea orchestrelor şi artiştilor, aceştia să fie vaccinaţi, să intre vaccinaţi pe scenă. Sperăm ca şi majoritatea publicului pe care o vom avea să fie conform solicitărilor noastre şi conform dorinţei de a avea un festival frumos, liniştit şi sănătos’, a adăugat Constantinescu.
La fel ca la ediţiile trecute, participarea românească va fi una ‘importantă’, cele mai mari colective muzicale din ţara noastră urmând a fi prezente în festival: Filarmonica ‘George Enescu’, Orchestra Naţională Radio, precum şi filarmonicile din Iaşi, Bacău, Sibiu, Timişoara.
‘Sunt artişti români care sunt deja cunoscuţi, recunoscuţi la nivel mondial. Participă şi corurile celor două instituţii (Filarmonica ‘George Enescu’, Orchestra Naţională Radio – n.r.) care, de ani de zile, au ajutat la formarea unei imagini deosebite a acestui festival. E vorba de Corul Academic Radio şi de Corul Filarmonicii ‘George Enescu”, a subliniat Constantinescu.
Acesta a arătat că Opera din Bucureşti ar urma să participe ‘la alte evenimente, dacă timpul şi timpurile vor permite’, chiar dacă montările sunt acum ‘foarte dificile’, la fel cum în program ar trebui să fie inclusă şi evoluţia artiştilor Teatrului Naţional de Operetă.