AcasăStiri generaleCîţu: Susţin orice demers în direcţia transparentizării; cei care au publicat date...

Cîţu: Susţin orice demers în direcţia transparentizării; cei care au publicat date au datoria să le explice

Prim-ministrul Florin Cîţu a subliniat miercuri că nu există un conflict între el şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, menţionând că susţine transparenţa datelor publice, dar că prezentarea unor astfel de informaţii trebuie însoţită şi de explicaţii, pentru a nu genera interpretări eronate.

‘Din punctul meu de vedere, nu este nicio problemă. Transparenţă sută la sută. Datele sunt publicate, nu le-a scos nimeni de nicăieri. Singura problemă este de interpretare, să nu fie interpretate greşit. Am văzut mai multe interpretări în spaţiul public, unele tendenţioase, şi eu cred că, aici, cei care au publicat au datoria să le explice, dacă este adevărat ce se aude sau nu, dar, din punctul meu de vedere, transparenţă sută la sută. Mă aştept să vedem în continuare şi celelalte documente, aşa cum am spus mai devreme, toate publicate. (…) Nu e niciun conflict. Nu există nicio problemă. Datele sunt acolo, le analizăm. Doar spun că interpretarea datelor trebuie să fie foarte clară, să nu ducă la interpretări eronate. Şi dacă există probleme sau interpretări eronate, cei care sunt responsabili cu baza de date şi cu informaţiile trebuie să facă acele precizări’, a declarat premierul în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Victoria.

Cîţu a arătat că nu a fost informat în prealabil în legătură cu intenţia ministrului Sănătăţii de a publica date despre centrele de vaccinare din judeţe, dar a adăugat că nici nu era necesar acest lucru.

‘Am aflat din presă de prezentarea datelor, dar nu cred că este asta o problemă. Datele sunt publice. Repet, la fiecare conferinţă de presă, marţea, ştiţi foarte bine, aceasta a fost dorinţa mea din primul moment, ca să comunicăm săptămânal referitor la campania de vaccinare. În fiecare săptămână s-a prezentat numărul persoanelor vaccinate, numărul militarilor vaccinaţi, numărul din alte structuri. Deci, în fiecare săptămână am încercat să fim cât mai transparenţi. Orice demers în direcţia transparentizării, care respectă legislaţia în vigoare, este susţinut de mine sută la sută’, a spus el.

Premierul a exclus ideea ca preşedintele Klaus Iohannis sau membri ai PNL să îi fi solicitat demiterea ministrului Voiculescu, adăugând că evaluarea fiecărui membru al Guvernului se face în funcţie de rezultatele obţinute în implementarea programului de guvernare.

‘Nu au fost discuţii. Noi nu discutăm despre aşa ceva. Am spus că evaluarea se face pe baza rezultatelor. Fiecare minister are obiective clare în programul de guvernare. Pe baza implementării acestor obiective sunt evaluaţi miniştrii. Bineînţeles, şi pe baza reacţiilor la situaţii de criză, dar bineînţeles în principal pe baza implementării programului de guvernare’, a mai spus el.

Florin Cîţu a menţionat că strategia de vaccinare din România este una de succes la nivelul Uniunii Europene.

‘Strategia de vaccinare în România este un succes. Rămânem în continuare în topul Uniunii Europene. (…) În luna martie, 2,6 milioane de doze de vaccinuri. Cel puţin trei milioane în luna aprilie. Cred că România a demonstrat Uniunii Europene că poate avea o campanie de vaccinare de succes’, a precizat Cîţu.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks