UDMR Mureş a conferit, luni seara, în cadrul unei ceremonii restrânse, organizată la Palatul Culturii din Târgu Mureş, 20 de distincţii ‘Carte şi Lumânare’ unor personalităţi implicate în promovarea educaţiei şi culturii maghiare, la împlinirea a 173 de ani de la Revoluţia din 1848.
‘Unii membrii ai comunităţii noastre, zi de zi lucrează pentru a ne păstra valorile şi pentru confirmarea obiectivele noastre comune. Astăzi ne-am adunat ca să-i sărbătorim şi pe ei. Prin decernarea premiilor ‘Könyv’ şi ‘Gyertya’ (Carte şi Lumânare), aducem mulţumiri acelor persoane care au contribuit la întărirea comunităţii noastre, la păstrarea culturii noastre, la dezvoltarea educaţiei în limba maternă. Stimaţi premianţi, vă mulţumesc în numele Uniunii că aţi stăruit pe lângă idealurile şi valorile formulate pe 10 februarie 1990 şi că aţi muncit în spiritul acestora’, a declarat preşedintele UDMR Mureş, Peter Ferenc.
Premiile ‘Carte şi Lumânare’ poartă denumirea în memoria marşului organizat la Târgu Mureş, în 10 februarie 1990, la care ar participat în jur de 100.000 de maghiari, care au solicitat reînfiinţarea Universităţii Bolyai din Cluj-Napoca, reorganizarea reţelei de şcoli cu predare în limba maghiară şi dreptul de a folosi liber limba maternă.
‘Nouă, celor din judeţul Mureş, cu ocazia zilei sărbătorii noastre naţionale, doresc ca în felul în care în 1848, 1956, 1989, 1990 am luptat pentru principiile şi drepturile noastre, dar şi în modul în care, în anul care a trecut am dat dovadă de solidaritatea noastră, în aşa fel nici azi să nu ne dăm bătuţi! Înaintaşii noştri au cinstit amintirea lui 1848. Noi, copiii unei schimbări de regim, paşnic, şi noi trebuie să-l cinstim. Anul acesta, cu puţin mai multă îngrijorare, dar cu încredere să comemorăm! Să ne inspirăm din faptul că, dacă acum 173 de ani am putut avea încredere în noi, şi astăzi putem să ne bazăm, să ne sprijinim unul pe altul’, a arătat liderul UDMR Mureş.
În cadrul discursului său, prilejuit de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, Peter Ferenc a mai arătat că evenimentele de acum 173 de ani şi revendicările formulate atunci sunt valabile şi astăzi.
‘Să fie pace, libertate, înţelegere! Să fie pace în ţara noastră, dar să fie pace în sufletele tuturor. În anul care a trecut am putut remarca faptul că pacea este o posibilitate, am observat că, iar şi iar, trebuie să luptăm pentru ea. Grijile noastre zilnice, săptămânale sunt îngreunate de mai bine de un an de epidemie. Astăzi, când mulţi luptă zilnic pentru supravieţuire, pentru păstrarea locurilor de muncă, pentru reuşita familiei, pentru sănătatea celor dragi, pentru ei şi pentru fiecare dintre noi, trebuie să ne inspirăm din această zi, căci avem nevoie de aceleaşi valori şi astăzi, dintre care cea mai importantă este unitatea. Despre asta era vorba şi în Revoluţia din 1848. Pe 15 martie, cu ocazia sărbătoririi libertăţii, avem libertatea îngrădită, locul nostru de muncă este în pericol, suntem cuprinşi de nelinişti şi totuşi remarcăm o unitate, o solidaritate nemaipomenită din timpuri imemorabile’, a arătat Peter Ferenc.
Liderul UDMR Mureş a precizat că această sărbătoare este dedicată angajaţilor din sănătate şi tuturor celor care muncesc pentru ca noi ‘să înfrângem epidemia şi nu pandemia să ne biruie pe noi’.
‘Să marcăm ziua de astăzi pentru cei cei care şi în perioada aceasta care pune la încercare oamenii, rezistăm, avem grijă de noi, de cei dragi. Respect pentru eroii de zi cu zi! Dar să ne amintim şi de cei care în 1848 au fost curajoşi şi au luptat pentru independenţa lor! Istoria anilor 1848-49 cuprinde prestaţii omeneşti care, şi din perspectiva atâtor ani, ne fac trecutul viu. Cu oameni care n-au ştiut numai să moară pentru ţară, dar au ştiut să trăiască, să lucreze, să lupte pentru ea’, a mai spus Peter Ferenc.