Teatrul de Stat Constanţa (TSC) anunţă o premieră online inedită – spectacolul live ‘Ziua Z’, ce va avea loc pe 20 şi 21 martie, biletul, al cărui preţ este de 28,45 lei, putând fi achiziţionat de pe platforma Mystage.
Cu preţul unui singur bilet, spectacolul va putea fi vizionat online de o familie întreagă.
‘În 20 şi 21 martie, de la ora 17,00, va avea loc premiera online a unui spectacol inedit al Teatrului de Stat Constanţa, care îmbină elemente teatrale şi cinematografice: ‘Ziua Z’ de Ionuţ Sociu, în regia lui Bobi Pricop. (…) Biletul, al cărui preţ final este 28,45 lei, poate fi achiziţionat de pe platforma Mystage, unde există şi instrucţiunile pentru vizionare. Cu preţul unui bilet, spectacolul poate fi vizionat online de o familie întreagă. Publicul este invitat să urmărească spectacolul live (…), iar înregistrarea rămâne disponibilă timp de opt ore. Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani’, reiese dintr-un comunicat de presă transmis marţi de Teatrul de Stat Constanţa.
Conform sursei citate, având la bază un scenariu original, spectacolul hibrid ‘Ziua Z’ spune povestea a patru tineri care plănuiesc răpirea fiului unui influent om de afaceri. Acţiunea lor se vrea a fi una justiţiară, în condiţiile în care fiul a scăpat de închisoare după intervenţia salvatoare a tatălui. Mai mult decât atât, cei patru se folosesc de acest moment intens mediatizat pentru a lansa un manifest şi o nouă mişcare prin care se urmăreşte o schimbare de paradigmă în România de azi.
Montarea spectacolului e construită pe două planuri, susţinute de filmări live care se desfăşoară atât într-o maşină care goneşte pe străzile oraşului, cât şi în studioul unei televiziuni locale, aflată pe scena TSC.
”Ziua Z’ chestionează raportul dintre violenţă şi iluzia justiţiei şi aduce în prim-plan câteva dintre temele care bântuie societatea autohtonă: corupţia, inegalităţile sociale şi economice, deruta, lipsa de opţiuni pentru noile generaţii, dar şi disoluţia solidarităţii. Sunt teme încărcate de anxietate, care capătă şi mai multă relevanţă atunci când sunt reprezentate într-o ciclicitate teatral-filmică, ca într-un poem vizual al nevrozei urbane’, se mai spune în comunicat.
Produs de TSC într-un context afectat de pandemie, spectacolul vine în continuarea demersului regizorului Bobi Pricop de a-şi adapta mijloacele artistice la noile realităţi teatrale.
‘Proiectul îşi propune să păstreze caracterul de aici şi acum, specific teatrului, să facă posibilă întâlnirea în timp real dintre artişti şi public, indiferent de platformă, printr-o experienţă artistică unică şi o emoţie comună împărtăşită pe scena online şi offline a Teatrului de Stat din Constanţa. Spectacolul ‘Ziua Z’ va putea fi văzut de către spectatori şi în sala de spectacol, de îndată ce accesul pentru public va fi permis’, a menţionat TSC.
Bobi Pricop este unul dintre cei mai în vogă regizori ai generaţiei sale. Inclus, din 2017, pe lista de candidaţi la Premiul Europa pentru Teatru – Realităţi teatrale, este regizor permanent al Teatrului Naţional ‘Marin Sorescu’ din Craiova şi colaborator al celor mai importante teatre din Bucureşti şi din ţară. Spectacolele sale multipremiate, invitate să participe la festivaluri din ţară şi străinătate, sunt mereu surprinzătoare, propunând formule artistice noi, inovative.
Ionuţ Sociu a absolvit Facultatea de Teatrologie a UNATC Bucureşti şi a urmat studii postuniversitare la Bard College Berlin. A activat ca jurnalist şi critic de teatru iar în prezent este reporter la publicaţia Scena9.
Scenografia producţiei este concepută de Oana Micu, director de imagine, sunet şi montaj este Mihai Cosmin Popa, muzica originală este compusă de Eduard Gabia iar Răzvan Rusu coordonează programarea şi asigură suportul tehnic.
În distribuţie vor putea fi văzuţi actori ai Teatrului de Stat Constanţa din toate generaţiile: Marian Adochiţei, Theodor Şoptelea, Cătălina Mihai, Florin Aioane, Andrei Bibire, Lana Moscaliuc, Lucian Iftime, Nina Udrescu, Iulian Enache, Mirela Pană, Liviu Manolache, Dan Cojocaru, Cosmin Mihale, Florentin Roman, Georgiana Mazilescu, Liliana Cazan, Ştefan Mihai, Cristiana Luca, Laura Crăciun, Andu Axente, Adrian Dumitrescu.