Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional de Sănătate Publică şi Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă au discutat la şedinţa de luni despre posibilitatea schimbării indicatorilor de calcul ai grilei de carantinare astfel încât aceştia să fie ‘mai sugestivi’ pentru procesul epidemiologic din ţară, a declarat secretarul de stat Andreea Moldovan, care a precizat că o concluzie va fi trasă în cursul zilei de marţi.
‘Ne-am gândit care ar fi indicatorii de calcul ai grilei de carantinare mai sugestivi pentru procesul epidemiologic din teritoriu, astfel încât să ştim care este imaginea pe care ei ne-o vor oferi atunci când vor fi calculaţi, va fi imaginea mult mai adevărată, mult mai apropiată de realitate. Sunt şase indicatori. (…) Mâine, la ora 13,00, ne vom întâlni ca să tragem concluzia finală. (…) Sunt practic indici de evoluţie – trend evolutiv, rată de incidenţă, de capacitate de testare, de capacitate sau de număr de cazuri pe o unitate teritorială cu focar, fără focar. Am convenit cu toţii astăzi să calculăm această rată de incidenţă luând în evaluare 14 zile, dar, practic, 14 zile se opresc cu trei zile anterior momentului vorbirii, tocmai ca acele cazuri pe care noi le luăm în calcul să fim siguri că sunt cazuri alocate şi cazuri raportate corespunzător’, a spus Moldovan, la sediul Ministerul Sănătăţii.
Potrivit secretarului de stat, în această săptămână, ar putea să fie pregătit un ordin prin care să se uşureze accesul la testarea privind infecţia cu SARS-CoV-2. Andreea Moldovan a precizat că teste rapide vor putea fi făcute şi la medicii de familie.
‘Dorim să avem o testare mai abundentă decât o avem acum, tocmai pentru a avea o imagine mai bună a ceea ce se întâmplă în ţară. (…) Capacitatea de testare este mai mare decât cererea actuală. (…) Oamenii se testează destul de puţin şi evită de multe ori să îşi facă acest test, care cred că de multe ori salvează viaţă. (…) Dorim să o facem mult mai accesibilă (testarea – n.r.) şi săptămâna aceasta sperăm să iasă un nou ordin în acest sens, oamenii să aibă acces mai uşor la testare. (…) Aceste judeţe cu testare redusă cu zece cazuri, 20 de cazuri la 100 de teste pe zi sunt judeţe în care nu ştii ce se întâmplă. Dorim să deschidem noi centre de testare care să fie accesibile, să fie la îndemână. Şi ei vor avea teste antigen (medici de familie – n.r.)’, a explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.