AcasăStiri generaleTulcea: Primăria municipiului va aloca 150.000 de lei pentru proiecte de regenerare...

Tulcea: Primăria municipiului va aloca 150.000 de lei pentru proiecte de regenerare urbană

Primăria municipiului Tulcea va aloca 150.000 de lei pentru proiectele de regenerare urbană care se vor dezvolta din acest an, printre ele numărându-se şi reconectarea falezei Dunării cu oraşul, a declarat, pentru AGERPRES, primarul Ştefan Ilie.

Proiectele de regenerare urbană vizează inclusiv zone cu clădiri de patrimoniu, iar primii paşi făcuţi deja pentru concretizarea acestora constau în identificarea proprietăţilor autorităţii locale.

‘În bugetul din acest an, avem 150.000 de lei pentru concursurile de proiecte de regenerare urbană. Sunt câteva zone pe care le avem în vedere, printre care Isaccei-Barajului şi Bididia-Satul pescăresc. Identificăm proprietăţile Primăriei şi suntem în stadiul studiilor geo şi a ridicărilor topografice’, a afirmat primarul municipiului Tulcea.

Ştefan Ilie a mai spus că unele proiecte care se identifică în discuţiile cu arhitecţii ar putea beneficia de sprijin prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

‘Încercăm să facem planuri macro şi să le depunem pe PNRR’, a precizat Ilie.

În urma apelurilor făcute pe reţelele de socializare, autoritatea locală s-a întâlnit cu mai mulţi arhitecţi care au venit cu propuneri pentru diferite zone ale oraşului.

‘Faleza diferenţiază Tulcea de celelalte oraşe din ţară, nu ştiu să mai existe alte oraşe în ţară cu acest tip de faleză la Dunăre, ori ea nu este pusă într-o relaţie suficient de bună cu restul oraşului. Ca să ajungi pe faleză, trebuie să traversezi zone cu parcări, să treci printre blocuri, să urci trepte distruse, mai puţin în zona din capătul străzii Unirii. Mi se pare o disfuncţie gravă, pentru că astfel nu poţi specula cel mai important activ al oraşului, faleza, din cauză că nu ai legătura cu oraşul’, a declarat arhitectul Bruno Andreşoiu.

În opinia lui, faleza Dunării este doar o zonă cu potenţial, având în vedere blocurile care se află pe marginea ei.

‘Partea de oraş vechi a suferit extrem de mult în ultimii ani, din cauza unor intervenţii urbanistice prost gândite sau uneori de-a dreptul criminale care au permis să se construiască, să se distrugă, să apară lucruri care nu ar trebui să apară în unele zone şi, mai ales, din cauza unei evidente lipse de interes şi de protecţie a acestui patrimoniu. Tulcea suferă la fel ca multe oraşe ale României de o lipsă de interes faţă de patrimoniul construit şi o tratare a acestuia cu dispreţ aproape’, a mai spus Bruno Andreşoiu.

Zona Zagăn şi Bididia, ambele de la marginea oraşului Tulcea, sunt alte zone care ar putea deveni puncte de atracţie pentru vizitatori.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks