AcasăStiri generaleOmBun30/ Daniel Iancu: Muzica folk îşi păstrează linia tradiţională, dar şi întinereşte...

OmBun30/ Daniel Iancu: Muzica folk îşi păstrează linia tradiţională, dar şi întinereşte în acelaşi timp

Daniel Iancu va cânta la ediţia aniversară a Festivalului ‘Om Bun’ de săptămâna viitoare în a doua seară de spectacol.

Anul acesta, din cauza pandemiei, evenimentul este organizat în mare parte online.

‘Nu este o normalitate, dar ştiind că oamenii vor butona cu interes pentru a ne vedea mă va face să cânt ca şi cum ar fi toţi în faţa mea. Până la sfârşit de an sper ca starea prin care trecem acum să se repare cumva. Eu văd, anul acesta, o gală la Sala Palatului cu public numeros şi dornic să ne revadă’, a declarat, pentru AGERPRES, artistul.

Pentru el, Festivalul ‘Om Bun’ înseamnă revenirea în muzică după o pauză de 19 ani.

‘Înseamnă biletul meu de urcare în trenul folkului românesc’, spune muzicianul.

În 2004, s-a înscris în concurs şi a câştigat trofeul cu cântecele ‘Ofiţerul Radu’ (o satiră la adresa fostului primar constănţean) şi ‘Mii de smaralde’ (cântec de dragoste scris în anii studenţiei).

‘La preselecţie eram realmente îngheţat de pe drum. Am intrat în faţa comisiei şi am început un cântec pe care nu l-am putut duce la sfârşit. Mâna s-a blocat, versurile le-am uitat, emoţiile erau cât carul. Victor Socaciu m-a certat spunându-mi că ar fi trebuit să vin mai bine pregătit. Atunci emoţiile s-au risipit instantaneu pentru că oricum nu mai era nimic de pierdut şi am cântat ‘Mii de smaralde’, cu permisiunea comisiei, cântec pe care de regulă îl cânt pentru mine atunci când sunt supărat. Le-a plăcut şi am intrat în concurs’, povesteşte folkistul.

Însă cea mai importantă amintire a lui de la ‘Om Bun’ este alta.

‘Reacţia publicului la cântecul ‘Patria’, scris la un an după câştigarea trofeului. Probabil versurile au fost o surpriză pentru toţi cei aflaţi în sală. L-am cântat cu mari emoţii, pentru că nu se mai cântaseră versuri de acest gen. A fost un moment superb’, îşi aminteşte el.

Daniel Iancu afirmă că, în ultimii 30 de ani, în muzica folk românească ‘au apărut tineri şi chiar copii foarte talentaţi, ceea ce este bine’.

‘Au evoluat foarte frumos. Au apărut multe cântece haioase, ceea ce, de asemenea, este un mare câştig. Asta îmi dă senzaţia că muzica folk îşi păstrează linia tradiţională, dar şi întinereşte în acelaşi timp. Da, vin tineri şi copii talentaţi şi asta mă bucură foarte mult’, precizează artistul.

În ultima vreme i-au lipsit ‘enorm’ şi publicul, şi scena, şi turneele.

‘Toate trei mi-au lipsit enorm. Am participat totuşi la trei evenimente cu public în aer liber şi a fost minunat. Festivalurile de la Galaţi, Lunca Bradului şi Sighet s-au desfăşurat cu măştile pe faţă’, menţionează Daniel Iancu.

Dacă ar da timpul înapoi cu 30 de ani, ar lua lecţii de pian… ‘Dar chitara nu ar dispărea din viaţa mea’, subliniază folkistul.

La 30 de ani de ‘Om Bun’, urarea sa pentru cei care îl fac posibil este… ”Om bun’ deschisu-ne-a poarta/ Muzicii bune, de treizeci de ani./ Să fim toţi uniţi, asta ni-i soarta,/ Alături de tine, ‘Om bun’, la mulţi ani!’.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks