Toate cele 10 paturi din Secţia de terapie intensivă COVID a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe sunt ocupate iar printre pacienţii aflaţi în stare gravă se numără şi o persoană care a primit prima doză de vaccin împotriva noului coronavirus, a declarat, miercuri, conducerea instituţiei.
Potrivit sursei citate, în spital este internat şi un bebeluş de două luni suspect de infectare cu SARS-CoV-2.
‘Avem patru suspecţi de COVID internaţi, dintre care un copil. Avem de asemenea 48 confirmaţi în Secţia de infecţioase COVID, unul pe Secţia de nefrologie COVID, şase confirmaţi în Secţia chirurgie COVID, 10 pe Terapie Intensivă. Asta înseamnă 65. (…) La Terapie Intensivă avem 10 cazuri, două în stare critică şi intubaţi şi opt cazuri dintre care patru sunt pe ventilaţie noninvazivă (…) La ATI toate paturile sunt ocupate (…) iar în momentul de faţă, din cauza faptului că majoritatea pacienţilor stau mult timp acasă, ajung la noi în stare foarte gravă şi de aceea a crescut numărul de pacienţi la Terapie Intensivă. Cel puţin noi, la nivel de judeţ, asta constatăm, că pacienţii vin prea târziu şi ajung în stare gravă pe secţie’, a declarat managerul spitalului, Andras Nagy Robert.
Directorul medical, dr. Roşu Matyas, a precizat că majoritatea pacienţilor internaţi în Secţia de boli infecţioase după ce au fost diagnosticaţi cu COVID-19 necesită oxigenoterapie iar printre aceştia sunt şi trei pacienţi care au fost vaccinaţi cu prima doză.
‘Pe Secţia de boli infecţioase, din cei 48 de pacienţi numai patru nu necesită oxigenoterapie, restul toţi sunt sub oxigen în cantitate mare, de 10-15 litri, pe minut. Sugarul de două luni şi mama lui sunt internaţi pe Secţia de pediatrie, în aripa de suspecţi. Li s-a efectuat testul PCR şi aşteptăm rezultatul (…) Pe Secţia de infecţioase avem patru pacienţi internaţi care au fost vaccinaţi cu prima doză, trei cu Pfizer şi unul cu AstraZeneca. De asemenea, avem un pacient intubat pe ATI şi el vaccinat cu prima doză, nu ştim exact când şi nu ştim ce fel de vaccin a primit, fiind intubat, nu se poate colabora cu el (…) Toţi cei patru cu care am reuşit să discut au fost sub 10 zile de la vaccin, deci, probabil că erau infectaţi deja în momentul vaccinării sau imediat în apropiere, la câteva zile. După vaccinare s-au infectat, vaccinul încă nu a avut timp să îşi facă efectul (…) Faci vaccinul pentru că după 10-14 zile sau, mai ales, după doza a doua nu o să mai ajungi la spital. Ei nu au avut noroc, să spun aşa. Deci, vaccinul îşi manifestă efectele după a doua doză, ei nu au apucat să primească a doua doză, dimpotrivă, nici prima doză nu şi-a făcut încă efectul, la câteva zile după vaccin încă nu aveau anticorpi formaţi împotriva virusurilor’, a explicat dr. Roşu Matyas.