AcasăStiri generaleAlba: Satul Biia iese din carantină după o lună

Alba: Satul Biia iese din carantină după o lună

Satul Biia, în care în urma unei înmormântări a fost un focar cu zeci de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2, va ieşi din carantină după o lună de zile, datorită scăderii substanţiale a ratei de incidenţă.

Întrunit marţi în şedinţă extraordinară, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Alba a propus ridicarea carantinei zonale pentru localitatea Biia, comuna Şona, având în vedere adresa transmisă de către Direcţia de Sănătate Publică Alba, conform căreia rata de incidenţă cumulată la 14 zile a cazurilor de COVID-19 pentru comuna Şona este de 3,44/1.000 de locuitori. De menţionat că luni a fost emis Avizul de ridicare a carantinei zonale de către Institutul Naţional de Sănătate Publică.

‘Propunem Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei emiterea ordinului comandantului acţiunii, privind ridicarea măsurii de carantină zonală pentru localitatea Biia, comuna Şona, judeţul Alba, începând cu data de 07.04.2021 ora 06,00, conform avizului emis de Institutul Naţional de Sănătate Publică’, se menţionează în hotărârea CJSU Alba.

Pentru comuna Şona rămân în vigoare măsurile dispuse pentru unităţile administrativ-teritoriale cu incidenţa mai mare de 3 şi mai mică sau egală cu 4/1.000 de locuitori.

Biia a intrat în carantină pentru două săptămâni în data de 10 martie, atunci când rata de infectare la nivelul comunei Şona, care are mai multe sate în componenţă, era de 10,30 la 1.000 de locuitori. A fost instituită carantina zonală doar pentru satul Biia, deoarece aici erau cele mai multe cazuri de îmbolnăvire din comună, respectiv 39 de cazuri dintr-un total de 47.

Măsura de carantinare zonală a mai fost prelungită în două rânduri cu câte 7 zile.

Focarul din Biia a apărut la câteva zile după ce în localitate a avut loc o înmormântare la care au fost prezenţi un număr important de săteni. AGERPRES / (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks