Acasă55Senat: OUG de modificare a Legii privind unele măsuri pentru protejarea intereselor...

Senat: OUG de modificare a Legii privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în economie, adoptată

Senatorii au aprobat, marţi, în urma reexaminării solicitate de preşedintele Iohannis, OUG 166/2020 pentru modificarea Legii 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică.

Votul a fost reluat marţi, după ce în şedinţa din 29 martie, OUG 166/2020 nu a întrunit numărul necesar de voturi (69) nici pentru adoptare, nici pentru respingere.

OUG 166/2020 înlocuieşte în cuprinsul Legii 173/2020 sintagma ‘participaţiile statului’ cu expresia ‘acţiunile deţinute de stat’.

Potrivit OUG 166/2020, Legea 173/2020 se modifică, astfel că ‘se interzice, pentru o perioada de 2 ani, înstrăinarea acţiunilor deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale, la instituţiile de credit precum şi la orice alta societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de capital social deţinută’ şi ‘se suspendă, pentru o perioadă de 2 ani, orice operaţiuni privind înstrăinarea acţiunilor deţinute de statul la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la alte societăţi la care statul are calitatea de acţionar, aflate în curs de realizare’.

Actul normativ al Guvernului a fost iniţial respins de Parlament, în octombrie 2020, iar preşedintele Iohannis a solicitat în decembrie 2020 reexaminarea proiectului de respingere a OUG 166/2020.

‘Din perspectiva consecinţelor pe care, de principiu, adoptarea unei legi de respingere a unei ordonanţe de urgenţă le implică şi ţinând seama de obiectul de reglementare al Ordonanţei de urgenţă nr. 166/2020, este necesar ca Parlamentul să reanalizeze soluţia de respingere a acesteia, prin raportare la necesităţile care au impus adoptarea acestui act normativ de către Guvern, şi anume protejarea interesului statului în domeniul societăţilor la care deţine calitatea de acţionar şi dezvoltarea acestor operatori economici în condiţii de eficienţă şi profitabilitate’, se arată în cererea de reexaminarea preşedintelui.

Şeful statului precizează că adoptarea ordonanţei ‘a fost motivată de Guvern şi de necesitatea contracarării consecinţelor generate de Legea nr. 173/2020 asupra planurilor de restructurare elaborate de operatori care au în derulare ajutoare de stat, precum Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. sau Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM S.A’.

‘În acest context, considerăm necesar ca, în cadrul reexaminării legii, Parlamentul să analizeze şi să stabilească şi efectele pe care le va produce respingerea OUG nr. 166/2020 asupra calităţii de beneficiar de ajutor de stat al companiilor vizate, dar şi asupra capacităţii de producţie şi/sau serviciilor oferite de aceşti operatori economici, în termen de standarde, costuri sau chiar disponibilitate, în lipsa unei posibilităţi de utilizare în condiţii de maximă eficienţă a ajutorului de stat deja acordat sau care va fi acordat în decursul perioadei de doi ani, pentru care Legea nr. 173/2020 a stabilit interdicţiile’, se mai arată în cererea de reexaminare adresată Parlamentului de Iohannis.

Ordonanţa va fi reexaminată şi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks