AcasăStiri generaleTimiş: Deputatul Marilen Pirtea propune crearea unei linii de vaccinare a studenţilor...

Timiş: Deputatul Marilen Pirtea propune crearea unei linii de vaccinare a studenţilor cu dozele AstraZeneca nefolosite

Deputatul liberal de Timiş şi rector al Universităţii de Vest Timişoara (UVT), Marilen Pirtea, a propus, vineri, crearea unei linii de vaccinare a studenţilor cu doze AstraZeneca din stocul de 12.000 de unităţi rămas nefolosit în judeţ, după ce universitatea a făcut un studiu care a demonstrat că lipsa studenţilor din oraş duce la pierderi anuale asupra economiei locale de circa 150.000.000 de euro.

‘UVT a făcut un studiu prin care a măsurat şi cuantificat impactul pe care îl are, într-un an, lipsa studenţilor din centrul universitar Timişoara. Impactul este foarte mare, la circa 150.000.000 de euro şi apelul meu este de a se crea în Timişoara o linie specială şi a se încuraja pe aceste doze rămase (12.000 de vaccin Astra Zeneca, n.r.) vaccinarea studenţilor. Să se creeze o linie în care studenţii să poată veni să se vaccineze, în primul rând cei din Timişoara şi Timiş, dar şi cei din judeţele limitrofe, care reprezintă bazinul de selecţie pentru toate cele patru universităţi de stat din Timişoara’, a declarat Marilen Pirtea, într-o conferinţă de presă.

El a afirmat că acest lucru este important pentru că se doreşte ca măcar examenele de licenţă să fie susţinute faţă în faţă.

‘Sunt facultăţi în cadrul universităţilor din Timişoara care deja sunt în sistem hibrid, începând de luni (cele vocaţionale, cele de sport, facultăţile de artă, de muzică). Toate sunt importante prin demersul lor, inclusiv în diverse evenimente care sunt pe agenda Timişoara 2023. Astfel, aceşti studenţi trebuie să fie vaccinaţi, să le dăm posibilitatea de a fi vaccinaţi într-o linie distinctă, dacă acele 12.000 de doze (de AstraZeneca n.r.) sunt neutilizate şi sunt disponibile’, a explicat Pirtea.

Deputatul liberal a insistat asupra faptului că dacă la nivelul celor 12 ani de învăţământ preuniversitar unele cunoştinţe generale pot fi recuperate intensiv pe parcurs, în cadrul facultăţilor cu studii de licenţă de trei ani pierderea unui an, cu predare în sistem online, duce la un deficit profesional foarte mare, în anumite domenii.

‘Dintre cei 45.000 de studenţi din centrul universitar Timişoara, 70% nu au domiciliul în municipiu, iar 40% dintre aceştia locuiesc în cămine studenţeşti, ceilalţi în oraş, în chirii şi un cuantum de 325 de euro lunar pentru un student care locuieşte în cămin şi circa 525 de euro lunar pentru unul care stă în chirie, în 10 luni, pentru cei care nu sunt din Timişoara, duc la 150.000.000 de euro, un impact financiar pe care nu cred că Timişoara îşi poate permite să-l piardă. Apelul (de vaccinare, n.r.) le-a fost adresat în special studenţilor care nu locuiesc în Timişoara’, a argumentat deputatul Marilen Pirtea.

În altă ordine de idei, parlamentarul liberal a susţinut să trebuie găsite resurse guvernamentale de finanţare a medicilor de familie care s-au implicat în vaccinarea anti-COVID în cabinetele lor. În prezent, Guvernul alocă fiecărui medic câte 30 de lei pentru fiecare pacient vaccinat, iar un sponsor va completa suma cu încă 40 de lei.

‘Nu cred că apelarea la mediul privat pentru suplimentarea plăţii medicilor de familie pentru aceste vaccinări este o soluţie, ci trebuie să se găsească resurse pentru compensarea lor. Fac apel la ministrul Sănătăţii, după ce am făcut-o şi în scris, de a găsi soluţii financiare pentru plata medicilor de familie care se implică în procesul de vaccinare’, a mai afirmat Marilen Pirtea. AGERPRES / (A – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks