AcasăStiri generalePrimarul Cristi Misăilă: CNI nu are posibilitatea să finanţeze nici măcar proiectele...

Primarul Cristi Misăilă: CNI nu are posibilitatea să finanţeze nici măcar proiectele aflate în derulare în Focşani

Compania Naţională de Investiţii (CNI) nu are posibilitatea să finanţeze proiectele transmise de Primăria Municipiului Focşani, deoarece din bugetul pe care îl are la dispoziţie nu poate să-şi achite nici măcar obligaţiile pentru proiectele aflate în derulare, a susţinut luni, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Cristi Valentin Misăilă.

‘Ni se promit sume importante, colosale, că vor veni de la CNI. (…) Şi eu vă demonstrez cu documente că, în acest moment, CNI, chiar dacă şi-ar dori, nu ar avea posibilitatea să finanţeze toate proiectele pe care noi le-am transmis sau pe care le avem în derulare în acest moment în municipiul Focşani. (…) Dacă ne uităm şi citim cu atenţie Legea bugetului de stat pe anul 2021, constatăm că CNI are alocată suma de aproximativ 200 de milioane de euro ca buget, în contextul în care, în acest moment, are în derulare nu mai puţin de 583 de proiecte, în valoare de aproximativ 1.131.000.000 euro. Iar în achiziţie are 447 de proiecte cu sume şi 48 de proiecte fără sume, în valoare de aproximativ 4.835.000 de euro. Este lesne de înţeles că din cei 200 de milioane alocaţi în 2021 nici nu are capacitatea să-şi achite obligaţiile pentru proiectele aflate în derulare’, a susţinut Cristi Misăilă.

Acesta afirmă că municipalitatea a trimis către CNI aproximativ 50 de proiecte, al căror stadiu de implementare nu se cunoaşte exact.

‘Noi am transmis către CNI, începând cu luna martie 2020, mai multe proiecte. E vorba de aproximativ 50 de proiecte. În data de 16 martie 2021, am întrebat CNI care este stadiul de implementare al acestora, pentru a putea să elaborăm şi noi proiectul de buget. Am primit un răspuns din partea dumnealor în care ne comunică stadiul proiectelor, fără a da prea multe detalii, iar concluzia finală din răspunsul dumnealor este că ‘finanţarea obiectivelor de investiţii se va realiza în corelaţie cu alocările bugetare, respectiv creditele bugetare sau de angajament disponibile’. (…) Cu alte cuvinte, ne-au spus-o foarte clar: ‘avem 200 de milioane de euro buget şi avem lucrări în derulare de 1.131.000.000 euro; de unde speranţe să mai puteţi beneficia de anumite investiţii?’ (…) CNI, din punctul meu de vedere, este un fiasco total şi a fost doar o modalitate de a-şi face campanie electorală şi a păcăli mai mulţi primari pentru a-i atrage de partea lor’, a spus Misăilă.

Potrivit primarului, în situaţia de a nu putea beneficia de finanţare s-ar afla mai multe proiecte ale municipalităţii, despre care CNI a precizat că ‘se află pe lista sinteză’ sau ‘sunt în analiză’. Printre acestea, proiectul de reabilitare şi modernizare pentru parcul Nicolae Bălcescu sau refacerea piaţetei Milcovul.

De asemenea, pentru alte proiecte transmise către CNI, cum ar fi cele privind lucrările de modernizare şi recondiţionare a terenurilor de sport ce aparţin Liceului Sportiv Focşani sau locurile de joacă din creşe, primăria ar fi primit răspuns că acestea ‘nu se află în evidenţele CNI’ sau ‘nu se află în lista de priorităţi a CNI’.

Singurele obiective pentru care s-ar fi primit confirmare că sunt în stadii avansate sunt proiectul privind realizarea Centrului de Ştiinţe Aplicate de la Colegiul Unirea şi proiectul de refacere a infrastructurii pe strada Gheorghe Doja.

Primarul a susţinut că oraşul are nevoie să acceseze împrumuturi pentru proiectele de investiţii şi că CNI ar fi ‘doar o iluzie fluturată în faţa focşănenilor’. AGERPRES / (A – autor: Dana Lepădatu, editor: Antonia Niţă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks