Universitatea de Vest Timişoara (UVT) a lansat, vineri, un masterplan cultural, în cadrul conferinţei intitulate ‘Integrarea resurselor culturale ale UVT – Orizont 2023’, care îşi propune să mobilizeze comunitatea în a fi mai deschisă şi implicată în actul cultural, stimulată prin valenţele şi personalităţile culturale ale UVT.
‘Datorită caracterului său comprehensiv, valenţele culturale (ale UVT, n.r.) sunt puternic puse în valoare de talente şi personalităţi din cadrul UVT, toate cele 11 facultăţi având o valenţă culturală dincolo de rolul de a face educaţie de calitate şi o cercetare performantă. Sub conceptul ‘La UVT cultura este capitală’, astăzi, lansăm un nou concept, un masterplan cultural realizat de UVT pentru Timişoara – Masterplanul cultural UVT 2023 pentru TM 2023′, a punctat rectorul UVT, Marilen Pirtea.
Directorul Teatrului Naţional Timişoara (TNTm), conferenţiar Ada Hausvater, a subliniat, în intervenţia sa, faptul că nu putem exista în afara culturii, iar aceasta nu se întâmplă doar în 2023, cultura şi democraţia însemnând, în primul rând, a fi pozitiv şi a stabili planuri şi ţinte.
‘Suntem cu cultura de când ne naştem şi mergem cu ea până la capăt şi o predăm mai departe. Timişoara 2023 înseamnă moştenire, înseamnă ce va fi după, ce începe din 2023. În 2011, TNTm a fost instituţia care a pornit demersul Capitalei Culturale în Sala 2 şi a fost momentul în care visam împreună că toată lumea se va implica. Pentru mine, aceasta înseamnă cultură. Pentru noi, oamenii de teatru, cultura înseamnă ceea ce facem fiecare. Nu înseamnă o aşteptare de la nimeni, nici de la stat, nici de la finanţare, nici de la mediul privat, ci înseamnă formula de a pune în practică ceea ce visezi. (…). Cultură înseamnă să ne dezvoltăm prin potenţialul fiecăruia. Noi, TNTm, ne gândim ca alături de UVT să dezvoltăm formula de studii aprofundate, să motivăm tinerii. Noi suntem cultura. Cine este România? Fiecare dintre noi. Dacă noi blamăm România, ne blamăm pe noi. Ne gândim ca absolvenţii de facultate şi comunitatea să participe la ateliere de lucru, ceea ce înseamnă ateliere de dezvoltare personală şi ar dezvolta comunitatea’, a detaliat Ada Hausvater.
Criticul literar, prof. UVT Adriana Babeţi, a propus trei idei pentru dezvoltarea proiectului, respectiv relansarea campaniilor de lectură, care au fost puse deja în practică de aproape un deceniu şi jumătate, şi care poate deveni amprentă UVT.
‘Apoi, propun reactivarea, din interiorul UVT, a unui patrimoniu de aur – arhiva de istorie orală a echipei scriitoarei Smaranda Vultur. Este memoria Timişoarei şi a Banatului înregistrată, filmată, transcrisă. Este patrimoniul nostru care trebuie reactivat. Un alt proiect – să-l pregătim pentru 2023 şi apoi să-l continuăm, o şcoală de vară, care s-ar putea extinde cu universităţile din consorţiul Universitaria, prin care tinerii să cunoască locuri din Banat care sunt adevărate leagăne de cultură’, a afirmat Adriana Babeţi.
Muzicianul Ioan Holender, fost director al Operei de Stat din Viena, s-a axat pe subiectul TM 2023, subliniind că unicul efect pozitiv al pandemiei COVID a fost acela că a permis amânarea exercitării titlului de Capitală Culturală Europeană (CCE) de către Timişoara, în 2021, deoarece a fost total nepregătită.
‘Cred că în ultimă urgenţă s-a reunit această ilustră societate în sensul salvării aceea ce devine oraşul meu natal, oraşul nostru, Timişoara, în 2023, Capitală Culturală Europeană. Pandemia COVID, acest blestem, a adus numai rele, dar şi un singur lucru pozitiv, amânarea desfăşurării CCE din acest an, 2021, aşa cum fusese prevăzut. Slavă pandemiei, nu s-a mai putut ţine, pentru că dacă s-ar fi ţinut, ne-am fi făcut de râs în mijlocul Europei, nefiind organizat nimic’, a spus Ioan Holender.
El a punctat faptul că nu s-a apelat la sprijinul personalităţilor pe care le are oraşul, acestea nu au fost rugate să colaboreze, să-şi aducă ştiinţa, talentul şi experienţa pentru oraş, în cadrul decernării acestui titlu.
‘Am auzit aici şi nu pot să cred că s-au cheltuit 5 milioane de euro până acum şi întreb pentru ce s-au cheltuit, în afară de prezenţa unui Circ din Suedia la Timişoara, eu nu am aflat nimic ce s-a întâmplat în această perioadă, nu ştiu cum continuă lucrurile, nu ştiu care este colaborarea lor (Primăria şi Asociaţia TM 2023, n.r.) cu UVT. Noul primar al Timişoarei trebuie să caute personalităţile oraşului, care există şi au existat în toate timpurile. Nu e foarte complicat şi nu este necesară o muncă arheologică pentru a găsi valorile culturale ale oraşului din trecut şi din prezent. Ar trebui aduse şi oglindite în faţa Europei şi nu numai, în cadrul a ceea ce se va întâmpla în 2023. Salvarea poate fi Universitatea de Vest, de care oraşul are nevoie, pentru a putea uni tot ce a avut şi are, de ajutorul personalităţilor culturale ale UVT, pentru Capitala Culturală Europeană 2023. Sper că noul primar va avea mai multă înţelegere decât cei care s-au ocupat până acum de nepregătirea celor necesare pentru 2021 şi care a devenit acum 2023’, a încheiat Ioan Holender.