Magistraţii de la Tribunalul Vaslui au respins, luni, ca neîntemeiată solicitarea PSD de revocare a unei hotărâri luate în cadrul şedinţei Consiliului Local Vaslui privind desemnarea celor doi viceprimari ai municipiului reşedinţă, Lucian Branişte (PNL) şi Cătălin Mîndru (USR-PLUS).
Decizia a fost luată pe fond, după ce Curtea de Apel Iaşi îi repusese pe cei doi în funcţii, ca urmare a recursului declarat de Consiliul Local, reprezentat în instanţă de avocatul Radu Bobârnat.
‘Este o decizie normală, pe care noi o aşteptam, în special după ce Curtea de Apel Iaşi ne-a admis recursul privind suspendarea executării hotărârii respective. (…) Mă aştept ca cei de la PSD să depună recurs, este dreptul lor, însă hotărârea este executorie, ceea ce înseamnă că asupra activităţii viceprimarilor nu va fi niciun efect. Ei îşi desfăşoară activitatea în continuare, chiar dacă se declară recurs. Ei nu şi-au pierdut calitatea de consilieri locali, după ce Tribunalul Vaslui a decis să se suspende hotărârea, însă şi-au pierdut calitatea de viceprimari. Au stat o lună şi jumătate în aşteptarea hotărârii Curţii de Apel, care i-a repus în drepturi. A fost o perioadă pierdută pentru administrarea oraşului, pentru că în această perioadă ei ar fi putut să se ocupe cu activităţile specifice funcţiei’, a declarat, pentru AGERPRES, Radu Bobârnat.
Lucian Branişte a afirmat că decizia a venit să confirme faptul că desemnarea viceprimarilor s-a făcut cu respectarea legii şi a a Codului Administrativ.
‘Cel mai mult mă bucură că s-a dovedit faptul că alegerea viceprimarilor a fost făcută cu deplina respectare a legii şi a Codului Administrativ aflat în vigoare. Aşteptăm să ne fie delegate atribuţiunile de către primarul municipiului Vaslui’, a precizat, pentru AGERPRES, viceprimarul PNL.
În luna noiembrie a anului trecut, PSD a solicitat Tribunalului Vaslui să suspende hotărârea privind desemnarea celor doi viceprimari, iar Tribunalul Vaslui a admis în primă fază cererea, cei doi aleşi încetându-şi activitatea ca viceprimari. Reprezentanţii PSD au invocat faptul că alegerea lor ar fi trebuit să se facă prin vot secret, iar desemnarea a avut loc doar cu participarea consilierilor prezenţi, deşi cinci dintre aleşii formaţiunii social-democrate nu au fost în sala de şedinţe, ci au participat online, aflându-se în izolare la domiciliu şi nu şi-au putut exprima opţiunea, aşa cum prevede Codul Administrativ.
Ulterior, Consiliul Local Vaslui a declarat recurs, care a fost admis de Curtea de Apel Iaşi, iar Lucian Branişte şi Cătălin Mîndru au fost repuşi în funcţii. AGERPRES /(A, AS – autor: Loredana Ciobanu, editor: Karina Olteanu)